Maffiabaas Vladimir Koemarin, de vanuit België opererende Oskar Donat en Vladimir Poetin in de jaren 90.
Volledig scherm
PREMIUM
Maffiabaas Vladimir Koemarin, de vanuit België opererende Oskar Donat en Vladimir Poetin in de jaren 90. © RV

De maffiajaren van Poetin: het ware verhaal achter zijn vriendschap met Wagner-baas Jevgeni Prigozjin

Vladimir Poetin heeft z’n mond voorbijgepraat toen hij vorige week reageerde op de dood van Wagner-baas Jevgeni Prigozjin. “Ik kende die van in de vroege jaren 90”, sprak hij — wat botst met het verhaal zoals dat altijd was verteld. Het brengt ons naar de tijd dat beide mannen tot de maffiawereld van Sint-Petersburg behoorden. Een hoofdstuk dat ze allebei wijselijk hadden geschrapt uit hun biografie. Het werd bepaald door de gokindustrie, de cocaïnesmokkel en natuurlijk tal van moorden — tot die op Poetins eigen beschermheer en leermeester toe.

6 reacties

  • Stéphane De Geest

    9 maanden geleden
    Hoe dieper je er graaft hoe meer het potje er stinkt. Goed dat hln dit uitbrengt; en moedig ook : 'opgelet voor mogelijke hacking in de toekomst'. Moeilijk in te beelden dat onze Westerse inlichtingsdiensten er niet van op de hoogte waren. Moeilijk in te schatten hoe onze politici daar mee rekening hielden met in de achtergrond misschien de idee Ru te helpen van koers te wijzigen; maar er intenser mee rekening houden hadden ze toch kunnen doen om huidige problemen te vermijden. Niet?
  • Willy Bogaert

    9 maanden geleden
    In de corrupte samenleving van Rusland wint de misdaad altijd . Het volk is ook medeplichtig aan oorlogsmisdaden want het levert de soldaten maakt de munitie om een vrij buurand te blijven vernielen
  • Johan Snauwaert

    9 maanden geleden
    Poetin zal er alles aan doen om de eigendommen van de wagnergroep voor zich te houden en tenhoogste enkele kruimels aan 'vrienden' geven voor bewezen diensten
  • Gerd Peeters

    9 maanden geleden
    Rusland is nog altijd een maffiastaat.
  • Rik Nelles

    9 maanden geleden
    Iedereen wist al in de jaren 90 dat Rusland een mafiastaat was. Toch werd er gretig mee samengewerkt door de Europese politici die geld roken.