Moeten werknemers werken vanop afstand toch aanmoedigen? “Medewerkers willen vrijheid”

Behoort werken vanop afstand alweer tot het verleden? Niet als het van Dennis Valkema afhangt. Hij is algemeen directeur Benelux van het techbedrijf Deel. In een interview met Business AM breekt Valkema een lans voor thuiswerk.


Beluister hier het volledige interview met Dennis Valkema:


Waarom is dit belangrijk?

Steeds meer bedrijven vragen dat hun werknemers weer aanwezig zijn op kantoor. Een gebrek aan vertrouwen en de moeilijkheid om vanop afstand een persoonlijke band op te bouwen, liggen aan de basis hiervan.
  • Valkema verklaart de toename van op afstand werken: “Werkgevers kunnen niet makkelijk medewerkers vinden in een actieradius van vijftig kilometer rondom hun vestigingsplaats. Talent is verspreid over de hele wereld. Er is een periode geweest waarin mensen hebben kunnen proeven van een betere balans tussen privé en werk. Die betere balans zorgt ervoor dat medewerkers een andere mindset hebben in het naar hun werk gaan.”
  • “Medewerkers willen vertrouwd worden. Zij gaan hun werk goed doen en dan geeft de werkgever hen dat vertrouwen. (…) Medewerkers willen niet meer te horen krijgen wat ze moeten doen. Ze willen alle verwachtingen horen, maar ze willen de vrijheid krijgen om er zelf hun invulling aan te geven. Ook willen ze de ruimte krijgen om te kunnen leren van de fouten die ze eventueel maken.”
  • “Zolang je als werkgever blijft redeneren vanuit het idee dat je je medewerkers niet kan vertrouwen, betekent dit dat je in je recruitment ergens een fout gemaakt hebt. Dat is niet te wijten aan de medewerker, maar aan de organisatie. Ik zou dan het recruitmentproces goed tegen het licht houden”, vindt Valkema.

Werken in een koffiebar

  • Sociaal isolement moet worden tegengegaan: “Je kunt medewerkers stimuleren om toch regelmatig naar een co-working-locatie te gaan of om vanuit een koffiebar te gaan werken. Dat creëert het delen van interessante gedachten, zonder dat je al te veel details over het bedrijf hoeft te delen.”
  • “Op afstand werken zorgt juist niet voor afstand met de organisatie. Het geven van vrijheid en ruimte om het brein te gebruiken, zorgt ervoor dat mensen zich veel meer gewaardeerd voelen en zich dus veel meer engageren voor de organisatie”, besluit Valkema.
Meer