Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Wagnerbaas Jevgeni Prigozjin "in besloten kring" begraven in Sint-Petersburg

Zes dagen na de vliegtuigcrash is Wagnerbaas Jevgeni Prigozjin in Sint-Petersburg begraven. Dat meldt zijn eigen persdienst. De begrafenis zou "in besloten kring hebben plaatsgevonden" op het Porochovskoje-kerkhof. Het Kremlin had op voorhand al laten weten dat het niet op de hoogte was van de begrafenis en dat de Russische president Vladimir Poetin die niet zou bijwonen.

Al de hele dag gonsde het van de geruchten rond de begrafenis van Jevgeni Prigozjin. Die geruchtenmolen kwam op gang, toen er vanmorgen verschillende veiligheidstroepen werden gesignaleerd aan het Serafimovski-kerkhof in Sint-Petersburg. Er waren ook auto's gepasseerd die gelinkt worden aan de overleden militieleider. 

Vanmiddag zou ook in het centrum van Sint-Petersburg een ceremonie zijn gehouden ter ere van Prigozjin. Opnieuw deden geruchten de ronde dat hij op het bekende Serafimovski-kerkhof zou worden begraven. Dat is een bekend kerkhof in Sint-Petersburg, waar onder anderen de ouders van president Poetin liggen. 

In berichten op het socialemediakanaal Telegram werd een tijdlang beweerd dat het opgezet spel was en dat hij ergens anders begraven zou worden.

Veel onduidelijkheid dus, maar rond 16 uur meldde zijn persoonlijke persdienst dat Prigozjin wel degelijk is begraven, niet op het Serafimovski-kerkhof, maar het Porochovskoje-kerkhof, ten oosten van Sint-Petersburg. "Het is een begraafplaats die de afgelopen uren helemaal niet in the picture was", zegt Rusland-correspondent Geert Groot Koerkamp.

Volgens de persdienst vond de dienst in "besloten kring" plaats. "Dat gebeurde op vraag van de familie", zegt Groot Koerkamp. "Daarom was er dat rare kat-en-muis-spel met de media. De begrafenis vond om 13 uur lokale tijd plaats."

BEKIJK - Veel politie op en rond het kerkhof waar de Wagnerbaas begraven werd:

Videospeler inladen...
In Moskou wordt Prigozjin geëerd.
AFP or licensors

"Poetin zal er niet bij zijn"

Het Kremlin had vanmorgen gezegd dat het niet op de hoogte was van een begrafenis en dat het aan de familie was om die te organiseren. Woordvoerder Dmitri Peskov had ook gemeld dat de Russische president Vladimir Poetin niet van plan was om de begrafenis bij te wonen.

De vliegtuigcrash vond afgelopen woensdag plaats in de buurt van Moskou. De dag daarna condoleerde de Russische president Vladimir Poetin de familie van Prigozjin.

De begrafenis van Jevgeni Progozjin komt twee dagen nadat speurders zijn dood na DNA-analyses hebben bevestigd. De Wagnerbaas stond wel op de passagierslijst van het neergestorte vliegtuig, maar op een bevestiging van zijn overlijden was het wachten. 

Ook ander slachtoffer begraven

Rond 13 uur vanmiddag berichtte Fontanka, een lokaal nieuwsagentschap, dat Valeri Tsjekalov, één van de slachtoffers van de crash, is begraven in het Serafimovski-kerkhof. Tsjekalov is het logistiek brein van de Wagnermilitie. Aan zijn graf zijn tientallen kransen en bloemen neergelegd door familie, maar ook door andere leden van de Wagnergroep.

BEKIJK - Familie neemt afscheid van Valeri Tsjekalov, het logistiek brein van de Wagnergroep:

Videospeler inladen...

Poetin zei ook dat onderzoek moest uitwijzen wat er juist is gebeurd. "Dat zal tijd kosten", zei Poetin, die ook stelde dat het onderzoek "tot op de bodem" zal gaan. 

Twee maanden geleden nog kwam de Wagnergroep in opstand tegen Moskou. Dat voedt de speculaties dat Rusland iets met de crash te maken zou hebben. "In het Westen wordt druk gespeculeerd dat dit uit een bepaalde hoek komt, maar dat is een complete leugen", zei Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov.

Het vliegtuig crashte in de buurt van de Russische hoofdstad Moskou. Alle tien inzittenden kwamen om.
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen