De Amerikaanse arbeidsmarkt koelt af: zal dat de Fed overtuigen om opnieuw de pauzeknop in te drukken?

Het aantal vacatures in de Verenigde Staten is afgenomen. Die daling is zelfs groter dan verwacht. Later deze week volgen nog meer gegevens over de Amerikaanse arbeidsmarkt. Die kunnen impact hebben op het eerstvolgende rentebesluit van de Federal Reserve.

Waarom is dit belangrijk?

De krappe arbeidsmarkt is één van de oorzaken van de hoge inflatie in de Verenigde Staten. Wanneer de vraag naar arbeidskrachten het aanbod overtreft, kunnen de werknemers hogere lonen eisen, waardoor hun koopkracht toeneemt. Een afkoeling van de arbeidsmarkt kan de Fed helpen om de inflatie naar beneden te krijgen, waardoor die misschien opnieuw de renteverhogingen zal pauzeren.

In het nieuws: Het aantal vacatures in de VS is fors gedaald.

  • In juli stonden er 8,827 miljoen vacatures open, het laagste aantal sinds maart 2021. Economen bevraagd door het persagentschap Reuters gingen uit van 9,465 miljoen vacatures.
  • Dit is de derde maand op rij dat het aantal vacatures afneemt, wat duidelijk aantoont dat de Amerikaanse arbeidsmarkt aan het afkoelen is.
  • Het aantal ontslagen bleef stabiel op 1,6 miljoen, terwijl het aantal werknemers dat zelf opstapt, daalde met 250.000 tot 3,5 miljoen, wat ook wijst op een afkoeling van de arbeidsmarkt.
  • Een ander rapport toont aan dat het consumentenvertrouwen in de VS is gezakt tot 106,1 punten, tegenover de verwachte 116 punten.

De essentie: Is de afkoeling van de arbeidsmarkt voldoende voor de Fed om tijdens de volgende bijeenkomst de pauzeknop in te drukken?

  • De twee rapporten die vandaag werden gepubliceerd, wijzen erop dat de economische groei aan het vertragen is. Dat kan helpen om de op hol geslagen inflatie te temperen.
  • De situatie op de arbeidsmarkt is een belangrijke indicator voor de Fed. Die zal dan ook veel aandacht hebben voor het rapport dat de Amerikaanse ministerie van Arbeid vrijdag zal publiceren.
  • Tijdens de Jackson Hole-conferentie vorige week sloeg de Fed-voorzitter Jerome Powell geen bijzonder havikachtige toon aan, hoewel hij een of meer renteverhogingen niet uitsloot.

Zoom out: Wall Street reageert tevreden op de vacaturecijfers

  • Alles wat een einde maakt aan de stijging van de rente is goed nieuws voor de markten, zelfs als het geen goed nieuws is voor de reële economie.
  • De Nasdaq steeg met 1,3 procent en de S&P 500 met 0,8 procent. Wederom presteerden Nvidia (+3,60 procent) en Tesla (+4,75 procent) goed.
  • De crypto’s Bitcoin en Ethereum maakten ook een sprong van 5 procent, na een aantal sombere dagen. Die koerswinst ook kan worden toegeschreven aan de juridische goedkeuring die Grayscale gekregen heeft om een Bitcoin-ETF te lanceren.
    • De Amerikaanse beurswaakhond SEC had zich daar tegen gekant, maar Grayscale haalde uiteindelijk zijn gelijk voor het Hof van Beroep.

(ns)

Meer