Staatssecretaris Nicole de Moor past asielbeleid aan: alleenstaande mannen krijgen voorlopig geen opvangplek

Alleenstaande mannen die in België asiel aanvragen, krijgen voorlopig geen opvangplek meer. Dat stelt Het Laatste Nieuws en bevestigt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V). De Moor wil zo dat de focus kan liggen op families met kinderen en wil vermijden dat die kinderen deze winter op straat moeten slapen. "Ik wil niet achter de feiten aanlopen", klinkt het.

Fedasil - het agentschap dat de asielopvang regelt in België - heeft van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) de opdracht gekregen om alleenstaande mannen niet langer toegang te geven in de asielopvang. 

Elke asielzoeker heeft normaal recht op onderdak en eten, terwijl zijn of haar asielprocedure loopt. Maar genoeg opvangplaatsen is al langer een probleem in België. Zeker families en kinderen vragen steeds meer asiel aan in ons land.

We blijven nieuwe centra openen, maar iedereen heeft het afgelopen jaar gezien hoe moeilijk het is om opvang te creëren

staatssecretaris Nicole de Moor (CD&V)

"Ik wil niet achter de feiten aanlopen. Daarom neem ik nu al de beslissing om alle beschikbare plaatsen voor gezinnen met kinderen voor te behouden. Ik wil absoluut vermijden dat kinderen op straat terecht komen", benadrukt De Moor. 

BEKIJK - "Als moeder van twee kinderen wil ik zeker vermijden dat kinderen op straat slapen":

Videospeler inladen...

De staatssecretaris merkt ook dat het hoge aantal asielzoekers van de afgelopen jaren erg weegt op het opvangnetwerk. "We blijven nieuwe centra openen, maar iedereen heeft het afgelopen jaar gezien hoe moeilijk het is om opvang te creëren."

Eerdere maatregelen hebben effect

De maatregelen die het voorbije jaar zijn genomen, hebben er voor gezorgd dat er geen explosie aan asielaanvragen kwam in ons land, volgens De Moor. Toch moet er nog meer gebeuren om de druk op ons land te verlichten. Daarom werkt de staatssecretaris aan een migratiepact waardoor het Europese asiel- en migratiebeleid beter georganiseerd kan worden. 

Het pact moet een snelle grensprocedure aan de buitengrenzen voorzien en zorgen voor een eerlijkere spreiding van asielzoekers in Europa. "Ons land doet al heel lang meer dan zijn deel. Dat gaat echt niet langer, voor dit jaar zijn er 19.000 asielzoekers in België die zich registreerden ten opzichte van 1.500 in Portugal, een land met een gelijkaardig inwoneraantal."

De Liga voor Mensenrechten reageert: "Alleenstaande mannen zijn ook kwetsbaar"

De Belgische staat is volgens het Federaal Migratiecentrum Myria al meer dan 7.000 keer veroordeeld omdat de asielopvang in ons land tekortschiet. Dat resulteerde in talloze dwangsommen, maar De Moor weigert die te betalen.

Voor Kati Verstrepen, de voorzitter van de Liga voor Mensenrechten, bevestigt De Moor dus een situatie die in de praktijk al lang bestaat. Dat maakt het wel niet minder ernstig. "Dit is absoluut niet conform met het internationaal of het Belgisch recht. Er moet opvang voorzien worden voor iedereen", zegt ze.

Bovendien klopt het volgens Verstrepen niet dat alleenstaande mannen minder kwetsbaar zouden zijn en kan het niet dat een hele groep zomaar wordt uitgesloten. "Ook alleenstaande mannen kunnen het slachtoffer zijn van geweld en misbruik. Als opvang in uitzonderlijke gevallen niet lukt, moet er geval per geval worden bekeken wie het meest kwetsbaar is."

De maatregel bewijst daarnaast dat de migratiedeals die de Europese Unie met Tunesië en eerder ook Turkije heeft gesloten, niet werken, zegt Verstrepen. De Liga voor Mensenrechten pleit ervoor om legale migratiekanalen zoals arbeidsmigratie uit te breiden, zodat minder migranten genoodzaakt zijn een asielaanvraag in te dienen.

BEKIJK - Mensenrechtenadvocate Kati Verstrepen: "Onze rechtstaat is in ernstig gevaar":

Videospeler inladen...

Alleenstaande mannelijke asielzoekers krijgen geen opvang meer. Wat vindt u van deze beslissing? Nu zondag in "De zevende dag" debatteren partijvoorzitters over ons asielbeleid. Ook uw vragen kunnen aan bod komen. Stuur uw vraag naar ons mailadres dezevendedag@een.be

Meest gelezen