Migratie

De Moor laat geen alleenstaande mannen meer toe in asielopvang: ‘Dit is extreem problematisch’

Dit voorjaar kraakte een groep asielzoekers die nergens terecht konden nog een pand naast het CD&V-hoofdkwartier.© Bart Dewaele

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) heeft Fedasil laten weten dat ze geen alleenstaande mannen meer mogen opvangen. De instroom van families met kinderen is te hoog en die krijgen prioriteit. Vicepremier Georges Gilkinet (Ecolo) en de Brusselse regering reageren alvast afwijzend.

Arnout Gyssels, Kubra Mayda

‘Geen gemakkelijke beslissing, maar een noodzakelijke’, klinkt het op het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V). Ze heeft Fedasil laten weten dat ze geen alleenstaande mannen die asiel aanvragen, meer mogen opvangen. Uit de prognoses blijkt dat er meer families met kinderen zitten aan te komen en die hebben prioriteit.

‘Ik wil niet achter de feiten aanlopen, en neem daarom de beslissing nu al om alle beschikbare plaatsen voor gezinnen met kinderen voor te behouden’, zegt De Moor. ‘Het hoge aantal asielzoekers dat de aflopen twee jaar naar ons land kwam, weegt nog steeds op het opvangnetwerk. We blijven nieuwe centra openen, maar iedereen heeft het afgelopen jaar gezien hoe moeilijk is het is om opvang te creëren. Ik wil absoluut vermijden dat kinderen op straat terechtkomen.’

Ze wijst erop dat België al veel asielzoekers opvangt. ‘Dat gaat echt niet langer, voor dit jaar zijn er 19.000 asielzoekers in België die zich registreerden ten opzichte van 1.500 in Portugal, een land met een gelijkaardig inwonersaantal.’

De maatregelen die De Moor in haar migratiedeal wist in de wacht te slepen hebben volgens haar kabinet ‘een totale explosie’ voorkomen, maar de migratiedruk over heel Europa is met 30 procent gestegen. Die mensen komen nu ook in België aan.

‘Extreem problematisch’

Minister van Mobiliteit en Ecolo-vicepremier Georges Gilkinet noemt het voorstel ‘extreem problematisch’ en ‘onaanvaardbaar’. Dat laat hij weten in een reactie aan persagentschap Belga. ‘We moeten uiteraard verzekeren dat kinderen en vrouwen degelijke opvang krijgen, maar de federale staat moet zijn verplichtingen nakomen jegens alle asielaanvragers’, vindt hij.

Ook de Brusselse regering reageert kritisch op de aankondiging van de Moor. ‘Het federale niveau wijst nog maar eens zijn verplichting om alle asielaanvragers op te vangen van de hand’, zegt minister Bernard Clerfayt (Défi) op X, het vroegere Twitter. ‘De regering De Croo laat duizenden asielzoekers in de Brusselse straten en stations ronddwalen.’ Ook Volgens Ecolo-minister Alain Maron zal de beslissing een stijging van het aantal daklozen in Brussel teweegbrengen. ‘De federale regering moet haar nationale en internationale verplichtingen nakomen.’

‘Ten einde raad’

‘De minister negeert de spelregels van de democratie’, reageert advocate Marie Doutrepont van het kantoor Progress Lawyers, die samen met twee collega’s al de deurwaarder naar De Moor stuurde. ‘Dit is extreem verontrustend. We weten dat er geen voldoende opvangplekken zijn, maar het is kortzichtig om niet verder te denken dan die vaststelling. We verkiezen het dat deze mannen op straat belanden in plaats van onderdak krijgen. En als ze verblijven in een kraakpand, krijgen ze ook onder hun voeten van De Moor. We zijn ten einde raad’.

Dwangsommen

Er staan zo’n tweeduizend mensen op de wachtlijsten van Fedasil. Ondertussen is de Belgische overheid al duizenden keren veroordeeld voor de Brusselse arbeidsrechtbank omdat ze die mensen de plek niet aanbiedt zoals het internationaal recht voorschrijft. De Moor heeft altijd geweigerd om de dwangsommen die daarmee gepaard gaan te betalen. Het leidde ertoe dat er al deurwaarders langskwamen op haar kabinet en bij Fedasil om goederen in beslag te nemen. Dat zal met deze noodgreep van De Moor niet beteren.

De Moor wijst erop dat zaken als de Europese migratiedeal en de overeenkomst met Tunesië op langere termijn wel hun vruchten zullen afwerpen, maar dat zulke zaken tijd kosten. Het belooft nog een barre winter te worden in Brussel.