Hulplijn Stop it Now! vraagt meer middelen: "Hulpvragen die zondag binnenkwamen na nieuws over Sven Pichal, hebben we pas dinsdag kunnen beantwoorden"

Stop it Now!, de hulplijn voor mensen die worstelen met pedofiele gevoelens of zich zorgen maken over pedoseksueel gedrag, kan niet aan de hulpvraag voldoen. Sinds de zaak Pichal kregen ze bij de hulplijn heel wat hulpvragen die ze niet meteen konden beantwoorden, zegt projectverantwoordelijke Minne De Boeck. "Wekelijks missen we zo'n 60 contactmomenten. Als je een hulpvraag niet meteen kan beantwoorden, dreig je de hulpvrager ook te verliezen."

De hulplijn Stop it Now! heeft meer geld en mensen nodig om alle hulpvragen te kunnen beantwoorden. Dat zegt projectverantwoordelijke bij de hulplijn Minne De Boeck. "Zondagavond raakte het nieuws rond Sven Pichal bekend. Wij hebben pas dinsdagnamiddag vragen die op zondag binnenkwamen, kunnen beantwoorden."

De Boeck is ook criminologe bij het Universitair Forensisch Centrum in Edegem waar personen behandeld worden die afwijkend seksueel gedrag stellen. De telefoonlijn en de chat van Stop it Now! zijn maar drie dagen per week bemand en dat in blokken van drie of vier uur. En dat is veel te weinig om aan de vraag te voldoen. In het verleden werd het probleem ook al aangekaart.

BEKIJK - Aantal telefoons bij Stop it Now! was na het nieuws over Sven Pichal ongezien:

Videospeler inladen...
Wekelijks missen we zo'n 60 contactmomenten omdat we niet genoeg bereikbaar zijn
Minne De Boeck van hulplijn Stop it Now!

"Het is belangrijk dat je een hulpvraag meteen beantwoordt", zegt De Boeck. Een hulplijn contacteren kan een grote stap zijn die maar één keer gezet wordt. "Wanneer je het moment mist dat een hulpvrager initiatief neemt om hulp te zoeken, dan dreig je die hulpvrager te verliezen. Daarom is het belangrijk dat de momenten dat de hulplijn bereikbaar is, uitgebreid worden."

Stop it Now! is bereikbaar via e-mail, chat en via de telefoon. Hulpvragers bereiken de hulplijn bij voorkeur via chat en die is maar één dag per week bemand. 

Wanneer er verhalen rond kindermisbruik in de media komen, merken ze bij de hulplijn dat het aantal vragen toeneemt. "Het is positief dat onze hulplijn in de pers vermeld wordt en dat mensen met dit soort vragen en problemen ons contacteren, maar het is zonde dat op dat moment je niet bij ons terecht kan."

De hulplijn hangt momenteel af van tijdelijke financiële middelen. De Boeck hoopt in de eerste plaats dat het een permanente lijn wordt, die op termijn ook vaker bereikbaar is. 

Extra budget voor hulplijnen

Vlaams minister van Volksgezondheid Hilde Crevits (CD&V) heeft aangekondigd dat het budget voor hulplijnen wordt versterkt met 1,2 miljoen euro voor onder meer Nupraatikerover.be, 1712, Stop it Now!, autisme-chat en online hulpverlening rond geestelijke gezondheid. . 

"De zaak van Sven Pichal beroert heel wat mensen. Mensen nemen contact met de hulplijnen zoals Stop it Now!. Er zijn ook nog andere hulplijnen zoals Nupraatikerover, 1712 of Tele-Onthaal waar mensen terecht kunnen met hun vragen of problemen rond misbruik of vermoedens daaromtrent", klinkt het in een persbericht.

Stop it Now! kan je contacteren voor een luisterend oor, advies en ondersteuning. Dit kan via de site, op het nummer 0800-200 50 of via vragen@stopitnow.be. 

Meest gelezen