Opnieuw noodweer in de Alpen: vallende rotsblokken, aardverschuivingen en overstromingen

Er lijkt deze zomer maar geen einde te komen aan de grillen van de natuur. Opnieuw worden grote delen van Oostenrijk, Frankrijk, Zwitserland en Italië geteisterd door noodweer. Veel toeristen die naar huis willen, zitten geblokkeerd. Onder hen ook heel wat Vlamingen.

tg, adb

In het Oostenrijkse kuuroord Bad Gastein, ook wel eens het ‘Monaco van de Alpen’ genoemd, is de beroemde waterval een modderstroom geworden. Het heldere water dat er anders naar beneden stroomt, is nu een donkerbruine massa. De Vlaamse Griet (46) die er op vakantie is met een vriend, geraakt er voorlopig niet weg. Vallende rotsblokken maken het te gevaarlijk. En ook veel bruggen zijn afgesloten. “Gelukkig zou het ergste nu voorbij zijn”, zegt ze aan de telefoon.

In het centrum van Bad Gastein stort de modder naar beneden.© AFP

Ook in de rest van Tirol heeft het noodweer lelijk huisgehouden. In de buurt van Salzburg gingen de sirenes zelfs loeien om mensen te waarschuwen voor het snel stijgende water.

Wateroverlast

Dezelfde beelden in Zwitserland en in het noorden van Italië. Onder meer in Blevio, in de Italiaanse provincie Como, vond een aardverschuiving plaats en werden huizen en wagens meegesleurd door het woeste water. Treinverkeer is er voorlopig niet meer mogelijk, omdat sporen zijn beschadigd.

In Blevio vond een aardverschuiving plaats.© MARTINA GIAMMILLARI via REUTERS

In de regio’s Ligurië, Piëmont en Lombardije, waar onder meer de stad Milaan ligt, heeft het water tal van gebouwen onder water gezet. Nog in Italië, maar dan in Venetië, is de hoogwaterkering geactiveerd omdat het water zo hoog staat. Normaal gebeurt dat in de herfst, maar niet in de zomer.

In het Zwitserse kanton Glarus trof een hevige aardverschuiving dinsdag rond 17.30 uur het dorpje Schwanden. Na dagen van hevige regen, stroomden grote hoeveelheden modder, rotsen en ander puin de berghelling af en vernielden of begroeven zes huizen. Een paar uur later vond er nog een aardverschuiving plaats, waarbij de aardemassa bomen uitrukte en structuren verpletterde. De autoriteiten hadden het gebied geëvacueerd en er waren niet meteen meldingen van gewonden.

Zwitserland wordt getroffen door noodweer.© EPA-EFE

Herderin

Ook Frankrijk wordt niet gespaard. In het zuidoosten van het land, meer bepaald in de Maurienne-vallei, viel 10.000 kubieke meter rotspuin naar beneden. Daardoor rijden er tussen Frankrijk en Italië voorlopig geen treinen, wat vervelend is voor toeristen die naar huis willen.

In het Chablais-massief (Haute-Savoie) zorgde het slechte weer ervoor dat een 23-jarige herderin weggleed en een diepe val maakte. Redders konden haar, door het slechte weer, maar moeilijk bereiken. Uiteindelijk werd ze in kritieke toestand afgevoerd.

Het noodweer in de Alpenregio zou nog een paar dagen kunnen aanhouden, zeggen weersvoorspellers.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer