Minder kusttoerisme door kwakkelweer: 15 procent minder dagjestoeristen, wel meer buitenlandse overnachtingen

De toeristische sector aan de Kust blikt terug op een wisselvallig zomerseizoen. Door het mindere weer kwamen er vijftien procent minder dagjestoeristen langs in vergelijking met de warme zomer van vorig jaar. Er werden ook zo'n acht procent minder overnachtingen geboekt. Er bleven wel meer buitenlandse gasten overnachten, opvallend meer Duitsers.

De zomervakantie is nog niet voorbij, maar het provinciebedrijf Westtoer maakt nu al de balans op van het toerisme aan de kust. De cijfers liggen over het algemeen iets lager dan vorig jaar, maar toen was het ook veel zonniger en warmer.

Ongeveer 4,9 miljoen dagtoeristen zakten af naar zee. Dat is ongeveer vijftien procent minder toeristen in vergelijking met de warme zomer van 2022.

Overnachtingen

"Het weer heeft traditioneel een grotere invloed op het dagtoerisme dan het verblijfstoerisme", reageert Westtoer. De hotels zaten gemiddeld voor zo'n 75 procent volgeboekt, daarmee staat de teller op ongeveer 10 miljoen overnachtingen. Dat is acht procent minder dan vorig jaar.

Een vierde van die overnachtingen werd geboekt door toeristen uit Franstalig België. "Dat komt door de latere start van hun zomervakantie, samen met het minder stabiele zomerweer", verklaart Westtoer. Het aantal toeristische overnachtingen door buitenlandse gasten is wel gestegen en dat met vijf procent. Er verbleven dit jaar opvallend meer Duitsers aan onze kust.

Microklimaat?

Heerst er aan de kust nu echt een microklimaat? "De kust heeft traditioneel meer zon gekregen dan het binnenland", bevestigt Westtoer. "Van 1 juli tot en met 25 augustus scheen de zon gemiddeld 7u52 per dag aan de Kust, ofwel bijna twee uur meer dan in het binnenland, 6u00 in Ukkel."

Meest gelezen