Guido Mieth

Inflatie daalt voor vijfde maand op rij

De inflatie, het cijfer dat aangeeft hoeveel het leven duurder wordt, is de voorbije maand augustus lichtjes gedaald. Het leven is nu 4,09 procent duurder dan een jaar geleden. 

De daling van de inflatie is tijdens de zomermaanden heel beperkt gebleven. In juni bedroeg de inflatie 4,15 procent, in juli 4,14 procent en nu dus 4,09 procent. Toch is het al de vijfde maand op rij dat de inflatie daalt. In oktober vorig jaar piekte die nog op 12,27 procent. 

Pro memorie: de Europese Centrale Bank streeft naar een inflatie van 2 procent. Prijzen die een beetje stijgen, maar ook niet te veel omdat dat goede smeerolie zou zijn voor de economie. Met een inflatie van ruim 4 procent stijgen de prijzen dus nog altijd te snel. Dat blijkt ook uit de kerninflatie: dat is het cijfer dat geen rekening houdt met de prijsevolutie van de energieproducten en onbewerkte voedingsmiddelen. De kerninflatie ligt met 7,70 procent in augustus nog altijd veel te hoog.

Gas en elektriciteit

Dat de inflatie daalt, is vooral te danken aan gas en elektriciteit die nu veel goedkoper zijn dan een jaar geleden. Aardgas is nu 65,2 procent goedkoper dan een jaar geleden, elektriciteit 36,2 procent. Huisbrandolie daarentegen is nu een pak duurder dan in augustus vorig jaar: + 35,6 procent.

Dit voorjaar werd vooral voeding fors duurder. In maart piekte de voedingsinflatie tot 17,02 procent. Ondanks de daling naar 12,73 procent nu blijft de voedingsinflatie bijzonder hoog.

Meest gelezen