Elena Solonina: “Mijn oma woonde in het oosten van Oekraïne, in het deel dat nu platgegooid is (rechts).”
Volledig scherm
PREMIUM
Elena Solonina: “Mijn oma woonde in het oosten van Oekraïne, in het deel dat nu platgegooid is (rechts).” © Photonews / Photonews

De Russische Elena (45) wil niet meer terug naar haar geboorteland: “Ik betrapte mezelf erop dat ik zachter ging praten als ik Russisch sprak”

In ons land wonen meer dan 11.000 Russen. Worden zij nu met de nek aangekeken omwille van de oorlog in Oekraïne? En hoe kijken ze zelf naar het conflict? “We willen niet meer terug naar Rusland. Mijn man loopt het risico opgepakt te worden”, zegt Elena Solonina (45), die hier al 23 jaar woont.

  1. Vier van de zeven Vlaamse partijen zijn gewonnen voor een vermogenskadaster: goed nieuws voor de begroting, maar slecht nieuws voor u?
    PREMIUM
    Politiek
    149

    Vier van de zeven Vlaamse partijen zijn gewonnen voor een vermogens­ka­das­ter: goed nieuws voor de begroting, maar slecht nieuws voor u?

    Het zorgbudget voor een oudere in een rusthuis of genieten van een sociaal tarief: CD&V zet in haar programma de deur open om die steun niet alleen afhankelijk te maken van jouw inkomen, maar ook van jouw bezittingen - van huizen tot beleggingen en aandelen. Volgens experten heb je daarvoor een vermogenskadaster nodig, iets waar Groen, PVDA en Vooruit al langer voor pleiten. Samen met prof fiscaal recht Michel Maus leggen we uit wat dat voor jou zou veranderen. Deze drie pijlers van je vermogen kan de fiscus in kaart brengen.
  2. Mucopatiënte Eline (29) smeekt overheid om terugbetaling peperduur medicijn: “Ik ben nog niet klaar om dood te gaan”
    PREMIUM
    37

    Mucopatiën­te Eline (29) smeekt overheid om terugbeta­ling peperduur medicijn: “Ik ben nog niet klaar om dood te gaan”

    “Beste minister Frank Vandenbroucke, geef mij toegang tot het medicijn dat de kwaliteit van mijn leven kan verbeteren. Zodat ik weer kan gaan werken en ik een longtransplantatie kan uitstellen.” Zo klinkt de smeekbede van mucopatiënte Eline Thielemans (29), die de pech heeft drager te zijn van een zeldzame variant. Want daardoor heeft zij geen recht op de terugbetaling van een nieuw en life-changing geneesmiddel. “Ik heb opnieuw angst om dood te gaan.”