‘Qatargate’-speurders vinden 280.000 euro cash bij zoon van Europees Parlementslid Marie Arena (PS)

Marie Arena© BELGA

In het onderzoek naar vermoedelijke corruptie binnen het Europees Parlement vonden speurders meer dan 280.000 euro cash in de flat van de zoon van Europees Parlementslid Marie Arena (PS). Die blijft wel gewoon op post.

tg

In het fraudedossier zaten onder anderen Europarlementslid Marc Tarabella (PS) en de Griekse Eva Kaili (44), gewezen vicevoorzitter van het Europees Parlement, in de cel. Ook bij hen werd cash geld gevonden. Vooral bij Kaili werden grote bedragen aangetroffen.

LEES OOK. Europese Parlementsleden Eva Kaili en Marc Tarabella voor kamer van inbeschuldigingstelling verschenen in Qatargate

Eind juli werd ook de woning van het Belgische Europarlementslid Marie Arena (PS) doorzocht. De speurders gingen diezelfde dag ook langs bij Arena’s zoon, de 32-jarige Ugo Lemaire. “Ik ben ervan overtuigd dat het onderzoek zal uitwijzen dat ik op geen enkele manier betrokken ben bij dit dossier”, zo deelde Arena (56) de dag van de huiszoekingen via haar advocaat mee.

LEES OOK. Gerecht voert huiszoeking uit bij Europarlementslid Marie Arena in kader van Qatargate

Maar nu blijkt dus dat speurders een stapel bankbiljetten vonden in de flat van haar zoon met een totale waarde van meer dan 280.000 euro, zo onthult Le Soir. De herkomst van het geld, dat in beslag werd genomen, is nog niet bekend en het is voorlopig dus niet geweten of er een link is met ‘Qatargate’. Onderzoekers zullen de vingerafdrukken en DNA-sporen op de biljetten nu analyseren.

Arena blijft op post

Marie Arena is tot op heden niet officieel aangeklaagd of ondervraagd in het fraudedossier en blijft dus gewoon werken als Europarlementslid. Wel trad ze af als voorzitter van de subcommissie mensenrechten, een functie die ze had overgenomen van hoofdverdachte Panzeri. Arena stapte daar op nadat nieuwssite Politico bekendmaakte dat ze een gesubsidieerde reis naar Qatar niet had aangegeven, wat volgens de regels van het Europees Parlement verplicht is.

Marie Arena trad af als voorzitter van de subcommissie mensenrechten nadat bekend werd dat ze een gesubsidieerde reis naar Qatar niet had aangegeven, wat volgens de regels van het Europees Parlement verplicht is

Ugo Lemaire, de zoon van Arena, richtte in 2018 samen met vijf anderen – onder wie de zoon van onderzoeksrechter Michel Claise – ‘BRC & Co’ op, een besloten vennootschap dat actief is in de verkoop van CBD. Toen na de huiszoekingen aan het licht kwam dat de zoon van Claise één van de zakenpartners van Lemaire was, trok de onderzoeksrechter zich terug uit de corruptiezaak.

Het parket wil voorlopig niet communiceren, ook Arena of haar zoon reageren niet.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen