Gedumpt varken bevalt van 13 biggen in bos, moeder en kroost opgevangen in dierenasiel in Diest

In dierenasiel Forrest & Friends in Diest zijn 13 pasgeboren biggetjes en hun moeder binnengebracht. De zwangere zeug werd vorige week gedumpt en beviel alleen van haar kroost in een bos in West-Vlaanderen.

Drie dierenasielen hebben de handen in elkaar geslagen om een zeug en haar pasgeboren biggetjes te redden. De zwangere zeug werd vorige week gedumpt in een bos in West-Vlaanderen en beviel daar van 13 biggen.

Dierenasiel vzw De Knuffelpootjes uit Menen en Daisyfields vzw in Kortrijk konden de biggen succesvol te pakken krijgen. De familie varkens werd overgebracht naar het dierenasiel in Diest, dat gespecialiseerd is in het opvangen van boerderijdieren. De moeder van het kroost kreeg de naam "Daisy."

Vier verzwakte en uitgedroogde biggetjes

"13 biggen is veel, té veel voor één zeug", zegt Jo Dirix van het dierenasiel. Omdat een zeug niet voldoende melk kan produceren voor zoveel biggetjes, waren vier van de kleine varkens uitgedroogd en verzwakt. "We vreesden voor hun leven, maar we hebben alles op alles gezet om hen erdoor te krijgen. Ze kregen extra vocht toegediend. Ze waren nog net in staat wat melk in te slikken."

BEKIJK - De biggetjes krijgen melk

Videospeler inladen...

Door de zorgen van het dierenasiel is de toestand van alle biggetjes nu stabiel. De vier verzwakte biggen worden opgevolgd, maar ook de negen andere biggen zijn in goede handen. "Zij verblijven zoveel mogelijk bij hun mama, maar worden bijgevoederd waar nodig."

Opnamestop

Op dit moment verblijven er 70 varkens in het asiel. Daarom is er noodgedwongen een opnamestop. Er worden de laatste tijd opvallend veel varkens gedumpt, zegt Dirix: "We krijgen wekelijks nog een vijftal aanvragen binnen. We zien dat mensen heel impulsief een dier kopen. Zeker in de coronaperiode was dat het geval. Nu zien ze de kosten stijgen, en worden de dieren massaal gedumpt. Daisy en haar biggen hebben geluk gehad, want veel varkens hebben geen opvang."

Voor mama varken en haar biggetjes is het aangenaam vertoeven in het dierenasiel in Diest

Opendeurdag

Op 2 en 3 september zullen de nieuwe inwoners te bezichtigen zijn tijdens de opendeurdagen van dierenasiel Forrest & Friends. Bezoekers kunnen die dag op afstand kennismaken met de kleine biggen. De adoptieprocedure wordt na twee weken opgestart en de biggen kunnen na 12 weken geadopteerd worden.

Meest gelezen