Opgelet voor valse berichten over staatsbon in naam van Federaal Agentschap van de Schuld 

Wie zijn mailbox momenteel opent, let best op voor phishingmails over de staatsbon. Cybercriminelen zouden berichten in naam van het Federaal Agentschap van de Schuld kunnen versturen, waarschuwt het agentschap.

Spaarders hebben intussen al voor ruim 16 miljard euro ingeschreven op de eenjarige staatsbon. Ook internetfraudeurs zouden van die populariteit kunnen profiteren. Het Federaal Agentschap van de Schuld waarschuwt voor valse mails over de staatsbon.

Hoe herken je deze mails?

Je kan de valse mails herkennen aan de afzender. Ze zouden zogezegd verstuurd worden door het Federaal Agentschap van de Schuld zelf. "We willen benadrukken dat het agentschap geen mails uitstuurt over de staatsbon", zegt Maric Post van het agentschap. "Ik wil iedereen oproepen om aandachtig te zijn voor fraudepogingen."

Voor alle duidelijkheid: Het gaat niet om de bevestigingsmail die je ontvangt als je je hebt ingeschreven. Die komt wel echt van het agentschap.

Je klikt best nooit op links of andere doorverwijzingen in verdachte mails. Wie dat toch doet, komt op een website terecht waar tal van persoonlijke gegevens gevraagd worden. "Als u ergens op een website zou terechtkomen voor inschrijving, en er wordt geen identificatie via ItsMe of identiteitskaart gevraagd, weet dan dat er iets niet klopt", waarschuwt Post.

Wie zich - op een veilige manier - wil inschrijven voor de staatsbon, kan dat tot en met morgen doen via de Dienst van de Grootboeken, het platform van het Agentschap van de Schuld. Of via een van de 13 banken die het aanbieden tot en met 1 september.  

Update

In een vorige versie van dit artikel werd vermeld dat bankenfederatie Febelfin een voorbeeld van zo'n phishingmail had gedeeld op sociale media. Na onderzoek blijkt dat dit geen echte phishingmail was, maar een test van het bedrijf Phished. Zo kunnen ze nagaan hoeveel mensen erop klikken. Febelfin heeft hun berichten intussen verwijderd.

Wat is de staatsbon? 

De staatsbon is een soort overheidsobligatie, bestemd voor particulieren. Wie een staatsbon koopt, leent geld uit aan de overheid. Die betaalt je in ruil elk jaar een afgesproken intrest, de zogeheten coupon.

Op de vervaldag krijg je jouw geld terug. Doorgaans gaat het om een looptijd van 3, 5, 8 of 10 jaar. Deze keer is er dus ook een staatsbon met een korte looptijd van 1 jaar, met een nettorente van 2,81 procent. 

Met de staatsbon hoopt de federale regering banken ertoe aan te zetten om hun spaarrentes te verhogen. Verschillende banken hebben dat sinds de aankondiging ook gedaan.

Wie een verdachte mail of sms krijgt, kan die rapporteren bij het Centrum voor Cybersecurity. Je kan de mail doorsturen naar verdacht@safeonweb.be. Screenshots van verdachte sms’en kan je hier ook naar sturen. Via de Safeonweb-app blijf je op de hoogte van nieuwe vormen van oplichting.

Meest gelezen