Overheid haalt al meer dan 16 miljard euro op met de staatsbon

Jean Deboutte, directeur van het Federaal Agentschap van de Schuld, sloot kort na de lancering van de eenjarige staatsbon niet uit dat de Belgen tot 20 miljard euro zouden toevertrouwen aan de staat. Tijdens de eerste vier dagen van de uitgifte kon de overheid al 16,1 miljard euro ophalen.

Waarom is dit belangrijk?

De federale regering wil met de eenjarige staatsbon de banken onder druk zetten om de spaartarieven naar boven bij te stellen. Momenteel brengt de overheidsobligatie meer op dan eender welk spaarboekje. Enkele banken hebben intussen wel de rente op de eenjarige termijnrekening opgetrokken, of zo'n product toegevoegd aan hun aanbod.

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn wekelijkse nieuwsbrief.


In het nieuws: Het Federaal Agentschap van de Schuld laat weten dat de Belgen tijdens de eerste vier dagen van de uitgifte al 16,1 miljard euro hebben belegd in de staatsbon.

  • Via de site van de overheid werd er al voor 7,4 miljard euro ingetekend op de overheidsobligatie. Welgeteld 215.534 Belgen hebben via die weg een deel van hun vermogen belegd in de staatsbon.
  • Voorts kan je ook bij dertien banken, waaronder BNP Paribas Fortis en ING, intekenen op de staatsbon. Bij de financiële instellingen is het inschrijvingsbedrag al opgelopen tot 8,7 miljard euro.

Kloof met Leterme-bon wordt groter

Details: Hoe dan ook heeft de overheid met de eenjarige staatsbon nu al een recordbedrag kunnen ophalen.

  • Het voorgaande record stond op naam van de Leterme-bon. De overheid kon met de uitgifte van die staatsbon in 2011 5,7 miljard euro aan spaargeld aantrekken. Dat record werd tijdens de eerste twee dagen van de intekenperiode van de eenjarige staatsbon al verpulverd. Het Federaal Agentschap van de Schuld liet maandag weten dat de Belgen op dag 2 al voor 8,8 miljard euro hadden ingetekend op de staatsbon. Dat bedrag was op dag 3 opgelopen tot 12,24 miljard euro, om vervolgens dus verder te stijgen tot 16,1 miljard euro.
  • Deboutte sloot kort na de lancering van de staatsbon niet uit dat de Belgen tot 20 miljard euro zouden beleggen in het staatspapier. De intekenperiode loopt nog tot en met 1 september. Die deadline loopt al af op 31 augustus voor wie intekent via het Agentschap van de Schuld. Het is dus zeker niet uitgesloten dat die kaap wordt bereikt.

(nd)

Meer