Illustratiebeeld.
Volledig scherm
Illustratiebeeld. © BELGA

DEBAT VAN DE DAG: Een goed idee: Nederlands als enige voertaal op school? Dit is jullie mening

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) rolt volgend jaar een actieplan Nederlands uit. Weyts zegt dat het Nederlands de enige voertaal moet worden op school, zowel in de klas als op de speelplaats. Ook maakt hij werk van minimumdoelen Nederlands voor de derde kleuterklas. Is het een goed idee om Nederlands te verplichten in de klas en op de speelplaats? Eerst lieten we enkele experts aan het woord. Nu is het jullie beurt.

37 reacties

  • Heidi Meulemans

    8 maanden geleden
    Geef ALLE kinderen eenntaalbad voor ze in het reguliere onderwijs stappen. Dan zijn al die andere regeltjes en verboden en strafjes niet nodig. Je kan niet verwachten dat kinderen van 6 of 16 kaar de hele tijd tegen niemand kunnen spreken op school. Geef hen de tools voor je eisen stelt.
  • Leentje De Brauwer

    8 maanden geleden
    Héél goed idee, eigenlijk de logica zelve, al weet ik niet hoe ze dat deel van het schoolreglement gaan handhaven.
  • Ferdinand Defour

    8 maanden geleden
    zeer goed idee
  • Maria Meeusen

    8 maanden geleden
    Algemeen Nederlands spreken is noodzakelijk. Een extra punt voor leerkrachten is dat ze Zelf correct Nederlands spreken. Regelmatig hoor je leerkrachten die gewoon het dialect gebruiken als ze in hun thuisbasis werken. Dat is voor mij meer dan noodzakelijk. Dictielessen in hun opleiding zijn noodzakelijk. Laat ons daar beginnen. Als je als leerkracht geen Algemeen Nederlands spreekt, hoe kan je dan van de leerlingen verlangen dat zij zuiver Algemeen Nederlands spreken. Belangrijk in Alle vakken.
  • Jean Donny

    8 maanden geleden
    Doekjes voor het bloeden na falend asiel en migratie beleid! Problemen moeten aan de basis aangepakt worden met om te beginnen een stop en een volledig nieuw beleid zowel nationaal en Europees.