© ATV

Aangespoelde ‘walvis’ in Antwerpse haven was vinvis die aanvaring had met schip: “Bloeduitstortingen en gebroken wervelkolom aangetroffen”

Antwerpen -

Het was even opkijken toen de Antwerpse haven dinsdag een melding kreeg van een aangespoelde ‘walvis’. Het dier werd gespot aan de kades bij terminaluitbater DP World. Maar na onderzoek blijkt dat het om een vinvis gaat, die gestorven was na een aanvaring.

debn
Bron: VRT NWS

“We zijn meer te weten gekomen dan verwacht”, zegt Jan Haelters van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) aan VRT NWS. Zo blijkt nu dat het om een vinvis gaat en niet om een walvis. Het dier is 11 meter lang, weegt zo’n 8 ton en is gestorven na een aanvaring met een schip.

LEES OOK. Kadaver van walvis aangetroffen in Deurganckdok: “Van 2009 geleden dat dit gebeurde in haven van Antwerpen”

Welk schip dat was, wordt nu onderzocht door Port of Antwerp-Bruges en het KBIN. “Die aanvaring gebeurde waarschijnlijk in de Golf van Biskaje of de Atlantische Oceaan. En het kan goed zijn dat de kapitein of stuurman niets gemerkt heeft. Het was dan ook geen groot dier.”

Verder onderzoek

Wel is geweten dat de vinvis geen gezond die was, aldus Haelters. “We hebben ook bloeduitstortingen gevonden op een van de borstvinnen en de wervelkolom was gebroken. Dat wijst op een aanvaring”, zo zegt hij aan VRT NWS.

Zowel de Universiteit van Antwerpen, Luik en Gent gaan de vinvis nu verder onderzoeken. De Universiteit van Antwerpen heeft ook de twee borstvinnen meegenomen om ze toe te voegen aan de natuurhistorische collectie.

© BELGA

© BELGA

© BELGA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Haven Antwerpen-Brugge