Kindermisbruik

Hulplijn tegen kindermisbruik overrompeld

Themabeeld.© Getty Images

Bij Stop it now!, de hulplijn ter preventie van seksueel kindermisbruik, zijn ze het gewend dat er een piek is wanneer kindermisbruik in het nieuws komt. Maar deze keer is het aantal oproepen ongezien.

hrt, cka

Het gaat zowel om mensen die zich zorgen maken over hun gedrag en hulp zoeken, als om mensen die bezorgd zijn over het gedrag van iemand anders. ‘We krijgen zware casussen binnen’, zegt projectverantwoordelijke Minne De Boeck.

Vooral de boodschap dat er niet één soort mens is die kijkt naar beelden van kindermisbruik, is bij velen binnengekomen. ‘Sommigen herkennen risicosignalen of willen bezorgdheden bevragen. Als er iets positiefs voortkomt uit deze zaak, dan misschien dat mensen hulp zoeken. In het beste geval voor grenzen overschreden worden.’

Bellers krijgen bij Stop it now! een professional aan de lijn, die kan antwoorden op vragen of kan doorverwijzen naar verdere hulpverlening. Dat gebeurt vertrouwelijk en anoniem, al is er een noodprocedure als er een reëel ernstig risico is voor een slachtoffer. De drukte legt het pijnpunt van de hulplijn bloot: ze is maar tien uur per week bereikbaar, op dinsdag, woensdag en vrijdag.

Om het aanbod en de bereikbaarheid van de hulplijnen die werken rond misbruik te vergroten, trekt Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) hun budget op met 1,2 miljoen euro. Het betreft de hulplijnen Nupraatikerover.be, 1712, Stop It Now! en Autisme Chat, en in online hulpverlening rond geestelijke gezondheid.

‘De berichtgeving (in de zaak-Pichal, red.) kan ervoor zorgen dat slachtoffers weer geconfronteerd worden met wat zij zelf meegemaakt hebben’, aldus Crevits. ‘Het is belangrijk dat ze weten waar zij terechtkunnen voor hulp en een gesprek. Maar ook mensen die zich zorgen maken over hun eigen seksuele gevoelens of gedrag naar minderjarigen en hun naasten kunnen terecht voor hulp.’

‘Met de extra middelen willen we de hulplijnen versterken zodat zij hun aanbod kunnen uitbreiden en mensen contact met hen kunnen opnemen. Ook een nauwere samenwerking tussen de hulplijnen kan versterkend werken voor de mensen die contact opnemen.’

Wie zich zorgen maakt over zijn eigen seksuele gevoelens of gedrag naar minderjarigen, kan terecht bij de hulplijn ‘Stop it Now!’ op het gratis nummer 0800 200 50 of op stopitnow.be.