Staatssecretaris voor Asiel & Migratie Nicole de Moor (CD&V).
Volledig scherm
PREMIUM
Staatssecretaris voor Asiel & Migratie Nicole de Moor (CD&V). © BELGA

EXCLUSIEF. Staatssecretaris de Moor geeft Belgische asielvoorspellingen voor 2023 vrij: dit zijn de 3 mogelijke scenario’s en hier staan we nu

In het absolute worstcasescenario hield staatssecretaris Nicole de Moor (CD&V) er de afgelopen maanden rekening mee dat er zo’n 42.356 mensen asiel zouden aanvragen tegen het eind van het jaar. Daar blijven we voorlopig van weg, maar de toestroom is nog steeds hoog. Welke drie ‘asielscenario’s’ zijn er? In welk scenario zitten we nu? En waarom geeft De Moor haar prognoses nu pas - na herhaaldelijke vragen - vrij aan onze redactie?

90 reacties

  • Linda Deyaert

    8 maanden geleden
    Ze kunnen hun zelf gecreërde puinhoop niet meer baas door hun onderlinge spelletjes en toegevingen om hun eigen vel te redden.
  • lars vandenberge

    8 maanden geleden
    Ieder Europees land zou vluchtelingen moeten opnemen evenredig met hun grootte. Maw de koek evenredig verdelen zodat niemand indigestie krijgt.
  • Gaston Miar

    8 maanden geleden
    De bevolking vindt dat er genoeg zijn. Dus stop er mee. Dat zou pas democratie zijn.
  • Gino Denil

    8 maanden geleden
    Sommigen zien het nogal simpel. Vooraleer men kan uitzetten moet men juist wel eerst hun asielaanvraag behandelen en hen dus opvang geven. Als landen van oorsprong ze niet willen terug nemen kan men hen ook zo maar niet uitzetten. Over de eigen grens is een buurland mee opzadelen. Politiek vluchtelingen zullen landen van oorsprong meestal niet willen terug nemen. We namen in 2022 1/138 van de asielaanvragen in de EU voor onze rekening. We maken 1/38 van de EU bevolking uit.
  • Freddie Lamers

    8 maanden geleden
    Bij de bron aanpakken. Mensensmokkelaars lichten deze migranten in waar ze het beste af zijn in Europa. Vervolgens laten ze zich goed betalen om deze mensen over te zetten. En Europa zou daar niets tegen kunnen doen? Natuurlijk kunnen ze daar wel wat aan doen. Zouden ze hetzelfde fanatisme ten toon spreiden als in de oorlog UA - RU dan zou dit probleem langzaam maar zeker opgelost worden.