Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.

Zeker 12 kinderen onder de 74 doden bij brand in Zuid-Afrikaanse stad Johannesburg

In Johannesburg, de grootste stad van Zuid-Afrika, zijn al zeker 74 mensen om het leven gekomen bij een grote brand in een gebouw van 5 verdiepingen in het centrum van de stad. Onder de doden zijn al zeker 12 kinderen. Volgens hulpdiensten werd het gebouw vermoedelijk bewoond door dakloze migranten uit buurlanden. 

De brand brak uit rond 1 uur 's nachts en werd in de loop van de ochtend geblust. Er was wel nog een hele tijd rookontwikkeling. De hulpdiensten hebben het gebouw vanmorgen naar eigen zeggen volledig geëvacueerd, waarna ze het hebben doorzocht naar mogelijke slachtoffers.

Tot nog toe zijn al zeker 74 doden geteld, onder hen minstens 12 kinderen. Het jongste kind was 1 jaar oud. Er zijn ook meer dan 40 gewonden. Volgens de lokale autoriteiten zouden sommige mensen uit het raam zijn gesprongen om aan de brand te ontsnappen en zijn ze mogelijk op die manier om het leven gekomen.

BEKIJK - Meer dan 70 mensen komen om in zware brand in Johannesburg:

Videospeler inladen...

Volgens de hulpdiensten kan het aantal doden nog oplopen. Het gebouw werd tijdelijk bewoond door daklozen, wat de zoektocht naar mogelijke slachtoffers volgens de hulpdiensten extra moeilijk maakt. Op veel plaatsen in het gebouw waren allerlei constructies opgetrokken, die de hulpdiensten hinderden in hun werk, maar het de bewoners tegelijk moeilijk moeten gemaakt hebben om snel te kunnen ontsnappen aan de brand.

Hoeveel mensen in het gebouw aanwezig waren op het moment van de brand, is niet duidelijk. Volgens getuigen zouden het er zo'n 200 kunnen zijn. De oorzaak van de brand is nog niet bekend. Volgens een verantwoordelijke bij de lokale overheid zouden er aanwijzingen zijn dat de bewoners vuurtjes stookten in het gebouw om zich te verwarmen tijdens de winter. Ook kaarsen zouden de brand veroorzaakt kunnen hebben.

BEKIJK - Een overlevende van de brand sprong zelf uit het raam en ving dan zijn kind op:

Videospeler inladen...

Migranten uit buurlanden

Ook elders in Johannesburg worden verlaten en verkommerende gebouwen geregeld ingenomen door mensen die wanhopig op zoek zijn naar een dak boven het hoofd. De lokale autoriteiten noemen ze "gekaapte gebouwen". "Er zijn er zo gigantisch veel in Johannesburg", zegt correspondente Elles van Gelder.

Vaak gaat het om migranten zonder papieren die zulke gebouwen innemen. Mogelijk was dat in dit gebouw ook het geval. "Het gaat dan vooral om mensen uit bijvoorbeeld Zimbabwe en Mozambique die naar Johannesburg zijn gekomen om werk te zoeken", legt Van Gelder uit. "In die landen is de economische situatie nog erger dan in Zuid-Afrika."

Migranten uit de buurlanden gaan deels in sloppenwijken buiten de stad wonen, "maar heel veel van hen willen in het centrum van Johannesburg wonen, omdat het dicht bij het werk is". "En daar zien we dat veel migranten in zogenaamde verwaarloosde gebouwen wonen. Vaak is er geen water en elektriciteit en wonen de mensen er heel dicht op elkaar."

Volgens Van Gelder wordt in Zuid-Afrika erg geschokt gereageerd op de brand. "Het laat ook heel erg het falen van de overheid zien, vooral in Johannesburg. Daar zien we bijna iedere dag stroomuitval, de stad functioneert steeds slechter. En dit is een van de gevolgen daarvan, een dramatisch gevolg dat aantoont dat de stad niet genoeg geregeerd wordt."

Meest gelezen