Links: Vlaams minister van Financiën Matthias Diependaele (N-VA). Gaat hij mee in het voorstel van Vlaams parlementsleden Katrien Schryvers (rechts) en Peter Van Rompuy?
Volledig scherm
PREMIUM
Links: Vlaams minister van Financiën Matthias Diependaele (N-VA). Gaat hij mee in het voorstel van Vlaams parlementsleden Katrien Schryvers (rechts) en Peter Van Rompuy? © BELGA / BELGA

CD&V wil oud achterpoortje weer wat openbreken: “Wie schenkt aan een goed doel, moet een korting krijgen op de erfbelasting”

Wie in z’n testament geld schenkt aan een goed doel, moet een korting krijgen op de erfbelasting. Althans, dat wil CD&V. “Er is geen zinnig argument te bedenken waarom schenken aan een goed doel wél fiscaal voordelig is vóór de dood, maar niet erna”, klinkt het. Hoe zou hun voorstel er in de praktijk uitzien? En springt ook Vlaams minister van Financiën Matthias Diependaele (N-VA) mee op de kar?

119 reacties

  • Jonathan Dekeyser

    8 maanden geleden
    Goede doelen? Veel van de schenkingen aan goede doelen gaan in rook op. Er zijn heel wat gevallen bekend van initiatiefnemers van goede doelen die enkel maar zichzelf verrijken. Als ik een goede daad wil stellen doe ik dat persoonlijk en niet via een obscure constructie met verdoken boekhouding waar er geen enkele controle op bestaat.
  • Marleen Willems

    8 maanden geleden
    Indien een financieel gezonde situatie , enz.. is je erfenis nalaten aan je kinderen indien mogelijk ook geen goed doel!! Waarom moeten zij dan wel erfenisrechten betalen?
  • Bert Van Den Bossche

    8 maanden geleden
    Steeds procentueel op het gehele bedrag dan. Geef je 50 procent weg 50 procent reductie erfbelasting. Niet meer niet minder. Iedereen gelijk!
  • johan demuynck

    8 maanden geleden
    Schaf personenbelasting af en belast gekregen geld veel meer.
  • Stefan Leys

    8 maanden geleden
    Jaja we kennen het al… wat ze geven aan de ene compenseren ze bij een ander door hogere belastingen. Een mens zou denken dat onze overheid schatrijk moet zijn, maar alles wordt door ramen en deuren gegooid door subsidies links en rechts aan mensen of instanties die vermogend genoeg zijn alles zelf te betalen. In dit land moet je ofwel heel arm of heel rijk zijn. Zit je ertussen dan ben je alleen maar goed om uitgemolken te worden.