Zware explosie in Elewijt was waarschijnlijk wanhoopsdaad van bewoner: afscheidsbrief en gasflessen gevonden

De gasontploffing in de Zemstse deelgemeente Elewijt, waarbij donderdagochtend een dodelijk slachtoffer en drie gewonden vielen, was waarschijnlijk een opzettelijke daad. De bewoner heeft een wanhoopsdaad gepleegd, vermoedt het parket. In de woning werden opengedraaide gasflessen en een afscheidsbrief aangetroffen.

dbg, jhw, jvh, gjs

“De oorzaak van de ontploffing vanochtend in Elewijt is wellicht bekend”, aldus het parket. “Het gaat zeer waarschijnlijk om een opzettelijke daad, meer bepaald een wanhoopsdaad van de overleden bewoner.”

De man heeft een afscheidsbrief achtergelaten en de branddeskundige van het parket heeft vier gasflessen gevonden, verspreid onder de woning. Hij had die zelf gekocht en ze waren opengedraaid. “Kortom: alles wijst in de richting van de overleden bewoner. Naar diens motieven is het nog gissen.”

(Lees verder onder de foto.)

© dbg

De ontploffing deed zich donderdagochtend omstreeks 7.15 uur voor in een gebouw aan het kruispunt van de Eppegemsesteenweg met de Tervuursesteenweg. Op het gelijkvloers bevindt zich een dokterspraktijk (die zijn deuren nog niet had geopend), daarboven bevinden zich assistentiewoningen voor mensen met autisme.

Bij de ontploffing werd de gevel van een appartement op de eerste verdieping volledig weggeblazen. Daarbij viel één dodelijk slachtoffer, de 59-jarige bewoners. Twee mensen, ook bewoners van de appartementen, raakten lichtgewond door rookinhalatie. Zij werden voor verzorging overgebracht naar het ziekenhuis, maar mochten dat inmiddels alweer verlaten. “Ze waren uiteraard onder de indruk, maar hun toestand leek op het eerste gezicht OK”, aldus burgemeester Veerle Geerinckx. Een derde lichtgewonde werd ter plaatse verzorgd, een vijfde inwoner van het gebouw was op het moment van de ontploffing niet thuis.

Perimeter ingesteld

Brandweer en politie kwamen meteen massaal ter plaatse, en stelden een perimeter in. Een aantal personen werd al snel geëvacueerd, maar het was in eerste instantie niet duidelijk of er zich nog meer mensen in het pand bevonden. Er werd een zoekactie met speurhonden uitgevoerd, maar die leverde geen resultaat op. Het parket bevestigt inmiddels dat alle bewoners inmiddels gelokaliseerd konden worden.

(Lees verder onder de video.)

Gebouw onbewoonbaar

Omstreeks 10 uur had de brandweer de brand – die was ontstaan na de ontploffing – onder controle. De schade is volgens de eerste vaststellingen groot, de stabiliteit van het gebouw zou dan ook in gevaar zijn. De overblijvende delen van het pand werden door de brandweer gestut. De omliggende gebouwen konden wel gevrijwaard worden.

“Het gebouw is duidelijk onbewoonbaar, de bewoners zullen er zeker op korte termijn niet terug gehuisvest kunnen worden”, zegt Geerinckx. De gemeente Zemst zal noodopvang organiseren voor de slachtoffers, of bekijken of ze bij familie terecht kunnen.

Door de ontploffing is de Tervuursesteenweg in Elewijt afgesloten voor alle verkeer. Komende vanuit de richting Tervuren is er een omleiding via de Hoogstraat en vanuit Mechelen is er een omleiding via de Vekestraat. Het gemeentebestuur vraagt om de omgeving te vermijden.

Buren helpen bewoner naar beneden

“Ik dacht eerst dat het een auto-ongeluk was, want ik hoorde eerst wat leek op het gepiep van banden”, vertelt buurtbewoner Robbe Jacobs. “Maar toen ik naar buiten liep, zag ik het ontplofte gebouw. We zagen ook een bewoner die vastzat: ik ben mijn ladder gaan halen, en mijn buurman heeft die persoon vervolgens naar beneden geholpen. Net toen zij beneden waren, was er een tweede ontploffing – ik denk van een butaanfles die we in de trappenhal hadden zien staan toen we naar binnen gingen.”

“Ik ben wakker geschoten van een ontploffing”, vertelt buurtbewoner Tine. “Toen we kwamen kijken, zagen we een grote rookpluim. Volgens de man die door de buren gered werd, bevonden er zich vijf mensen in het gebouw. Dat heb ik ook doorgegeven aan de hulpdiensten.”

Onderzoeksrechter aangesteld

Het parket heeft een onderzoeksrechter aangesteld “lastens onbekenden voor feiten van vernieling van een gebouw door ontploffing, met vermoeden van menselijke aanwezigheid, met de dood en met gewonden als gevolg”, klinkt het. Het onderzoek naar de feiten wordt voortgezet.

Wie met vragen zit over zelfdoding kan terecht op de Zelfmoordlijn, op het gratis nummer 1813, of op zelfmoordlijn1813.be.

© dbg

© dbg

© dbg

© dbg

© dbg

© dbg

© dbg

© dbg

© dbg

© dbg

© BELGA

© BELGA

© BELGA

© BELGA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen