Aan Brussel-Zuid zwerven ook tientallen minderjarigen rond: "Al in 2020 aangekaart, maar nog steeds geen bevoegde minister om het aan te pakken"

In de buurt van het Brusselse Zuidstation zwerven tientallen minderjarigen rond. Het zijn kinderen, soms zelfs van 9 jaar, die worden uitgebuit, delicten plegen en vatbaar zijn voor verslavingen. "We hebben het probleem in 2020 al aangekaart", zegt kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens. "Het is onbegrijpelijk dat er nog steeds geen bevoegde minister is."

De situatie in en rond het station van Brussel-Zuid zat de laatste weken vooraan in het nieuws. Honderden agenten werden vorige week opgetrommeld om iets te doen aan de overlast en onveilige situatie in de stationsbuurt.

Intussen is de citroenzeep uitgewerkt, is de urinegeur terug, zijn er opnieuw diefstallen en duiken opnieuw dakloze mensen op.

Maar binnen die kwestie speelt nog een andere problematiek: ook minderjarigen, sommigen niet ouder dan 9 jaar, zwerven in en rond het station. Ze slapen in kraakpanden, doorkruisen (al jarenlang) Europa en hebben geen enkele veilige plek.

BEKIJK - Reporter en fotograaf Yassine Atari kon vorig jaar voor VRT NWS met enkele minderjarigen praten:

Videospeler inladen...

Mensenhandel

Onacceptabel, vindt kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens. Volgens haar gaat het vaak om kinderen die door mensensmokkelaars uit landen als Marokko en Algerije naar hier zijn gelokt met de belofte op een beter leven.

"Wanneer ze hier dan aankomen, belanden ze op straat", zegt Vrijens in "De ochtend" op Radio 1. "Ze zijn eenzaam, teleurgesteld en kwetsbaar. Ze worden uitgebuit. Ze plegen delicten. Ze zijn vaak ook verslaafd aan drugs om het enorm zware straatleven aan te kunnen." Over hoeveel jongeren het precies gaat, weet niemand. Hulpverleners schatten dat het er in ieder geval meer dan veertig zijn.

BELUISTER - "De jongeren hebben vaak al het contact met hun familie verloren":

"De jongeren hebben ook geen doel. We weten dat ze geen asiel willen aanvragen. Ze willen juist onder de radar blijven. Ze weten dat ze dingen doen die niet oké zijn. Als hulpverleners op een manier toch contact kunnen leggen met hen, verdwijnen de kinderen weer bij gebrek aan structurele hulp." 

Niets gedaan met advies

"We hebben dat probleem drie jaar geleden al in kaart gebracht", zegt Vrijens. "We hebben een advies opgesteld met heel wat aanbevelingen. Daarin stond onder andere dat er meer in besloten opvang en een traject moet worden voorzien. Het kinderrechtencommissariaat vindt ook dat de identificatie van de jongeren essentieel is.

Ik kan alleen vaststellen dat er niks is gedaan met onze aanbevelingen

Kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens

"Ik kan alleen maar vaststellen dat daar niks mee is gebeurd", zegt Vrijens. "Die groep is alleen maar gegroeid en niemand heeft er vat op. Verschillende ministers keken naar elkaar, maar er werd nooit een verantwoordelijke aangesteld. Onbegrijpelijk."

Coördinatie nodig

Dat premier Alexander De Croo (Open VLD) vorige week het Nationaal Crisiscentrum heeft aangesteld om de situatie in het Zuidstation op te volgen, is volgens Vrijens een begin, maar ze pleit voor een duurzame oplossing.

"Dit specifieke probleem moet voldoende aandacht krijgen. Er is een samenwerking nodig tussen experts, de politie, justitie en hulpverleners. Om dat te kunnen moet eerst een kabinet het voortouw nemen en de situatie coördineren. Het is trouwens een Europees probleem. Het moet dus ook op de Europese agenda staan."

Meest gelezen