Hasselaar koopt sigaar die ooit nog in mond van Winston Churchill zat: "Zijn tandafdruk staat er nog in" 

Gert Schrijvers, een Hasseltse vioolbouwer en liefhebber van sigaren, heeft op een Britse veiling een sigaar gekocht die de Britse ex-premier Winston Churchill ooit nog rookte. Dat meldt Het Belang van Limburg en wordt ook aan onze redactie bevestigd. "Dit is iets unieks. De figuur Churchill heeft me altijd geïnspireerd. Toen ik won, geloofde ik het eerst niet", vertelt Gert in "Sta op met Radio2". 

250.000. Zoveel sigaren zou Winston Churchill gedurende zijn 90-jarige leven gerookt hebben. De beroemde Brit, premier van het Verenigd Koninkrijk tijdens de Tweede Wereldoorlog, stak tussen de 8 en 10 sigaren op per dag. Oftewel bijna 4.000 sigaren per jaar. Een van die sigaren is nu het bezit van de Hasseltse sigarenliefhebber Gert Schrijvers. 

"Hij was een wijze man die altijd veel te vertellen had. Zijn figuur heeft me altijd geïnspireerd. Hij is groter dan de geschiedenis. Daarnaast ben ik zelf ook sigarenliefhebber", verklaart Schrijvers. "Net zoals Churchill ben ik vooral fan van de Cubaanse sigaren. In de jaren 70 en 80 werden verschillende sigarenreeksen naar hem vernoemd. Tot op de dag van vandaag horen die bij de beste en duurste reeksen." 

Gert Schrijvers

Ben Hur

Schrijvers kan op twee oren slapen als het gaat over de authenticiteit van de sigaar. "Ze is geveild door een bekend veilinghuis. Ik ben thuis in die wereld door m'n job als vioolbouwer. Verder is er een echtheidscertificaat dat ondertekend is door de man die destijds de sigaar mocht meenemen uit het huis van Churchill." 

Hoe kwam de sigaar bij Schrijvers terecht? 

Churchill zou de sigaar hebben opgestoken in zijn home-cinema, terwijl hij met zijn personeel en lijfwachten de film Ben Hur keek. Omdat hij ze niet volledig oprookte, vroeg een van de lijfwachten of hij de rest mocht meenemen. Hij bewaarde ze jarenlang in een glazen bokaal, samen met een kerstkaart die hij kreeg van Churchill. Elk personeelslid kreeg zo'n kerstkaart, vergezeld van een portret van het huis van Churchill, geschilderd door de man zelf. 

Geknabbel

De kerstkaart en het kunstwerk kreeg Schrijvers er tot zijn grote verrassing bij. Het maakt de ervaring alleen maar mooier. "Ik was op vakantie en moest via telefoon bieden. Als je dan op de achtergrond die hamer hoort gaan, kan je het niet geloven. Hoeveel ervoor betaald is, ga ik niet zeggen. Maar het gaat om best wat geld. Wat de fantasie nog voedt, is dat de tandafdrukken van Churchill er nog instaan. Hij was de man die constant met een sigaar in zijn mond rondliep. Natuurlijk ga je er na verloop van tijd op knabbelen om die in je mond te houden." 

Schrijvers gaat de sigaar nu bewaren in een humidor, een kistje dat is uitgerust met een luchtvochtigheidssysteem. "Zo kan ik ze bewaren onder de juiste omstandigheden en vochtigheidsgraad. Het gaat immers om tabak. Als dat uitdroogt, verpulvert het. Het zou erg zonde zijn om over enkele jaren achter te blijven met niets dan poeder." 

Meest gelezen