Chinese locomotief komt maar niet op gang: vijfde opeenvolgende maand van economische krimp

De Chinese industriële productie krimpt al vijf maanden op een rij, terwijl de dienstensector nog nauwelijks groeit. En nog een kopzorg: China weet nog steeds niet door welke economische draak het op de lange termijn bedreigd wordt: deflatie of inflatie?

Waarom is dit belangrijk?

De Chinese economie, een van de locomotieven van de wereldeconomie, sputtert. De productie blijft zwak en het land wordt geteisterd door deflatie die langer kan duren dan gedacht. De economische doelstellingen van begin dit jaar lijken steeds minder geloofwaardig.

In het nieuws: Het Nationaal Bureau voor Statistiek van China heeft zopas zijn cijfers over de economische activiteit vrijgegeven. De inkoopmanagersindex (purchasing managers' index of PMI) van het land bedraagt ​​49,7 voor de maand augustus, tegenover 49,3 in juli.

  • Dat is beter dan verwacht - de voorspellingen waren niet hoger dan 49,4 - maar het blijft slecht nieuws. Met een waarde onder 50 is er nog steeds sprake van een krimp in de bedrijfsactiviteit.
  • Het gaat om de vijfde op
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer