Brussels minister Elke Van den Brandt: "Geen opvang meer voor alleenstaande mannen zal nieuwe tentenkampen creëren"

Brussels minister Elke Van den Brandt (Groen) reageert verontwaardigd op de aanpassing van het asielbeleid van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole De Moor (CD&V). Alleenstaande mannen die asiel aanvragen, krijgen tijdelijk geen opvang meer. Zowel juridisch als menselijk stelt ze er zich vragen bij. "Dat is een beleid dat nieuwe tentenkampen zal creëren", zegt ze in "De ochtend". 

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole De Moor (CD&V) kwam dinsdagavond met een opmerkelijke aanpassing van het asielbeleid. Alleenstaande mannen die asiel aanvragen, krijgen tijdelijk geen opvang meer. Ze neemt die maatregel om kinderen en gezinnen voorrang te geven.

Op die beslissing komt veel kritiek van zowel de oppositie- als meerderheidspartijen binnen de federale regering. In De Standaard laat Vluchtelingenwerk Vlaanderen weten niet meer te willen samenwerken met De Moor om opvangplaatsen te zoeken. Dat bevestigt directeur Tine Claus ook aan onze redactie. De organisatie besloot vorige week om Fedasil uit de nood te helpen door mee naar opvang te zoeken.

Ook in Brussel kwamen bezorgde reacties. Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) vindt de beslissing zorgwekkend. Minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) is niet gediend met de beslissing.

"Ik stel mij hier zowel op menselijk als op juridisch vlak vragen bij", zegt ze in "De ochtend". "Die mensen hebben het recht op opvang." Ze gaat zelfs verder. "Dit is een beleid dat nieuwe tentenkampen zal creëren. Niemand wil kinderen op straat zien, maar deze mannen zullen ook op straat belanden." 

Afgelopen winter sliep een honderdtal asielzoekers in tenten rond de kanaalzone in het centrum van Brussel.
ivan put

Brussel versterken

Van den Brandt pleit daarom voor een strenger spreidingsplan. Ze wil dat de federale regering de gemeenten verplicht mensen op te vangen. Ze verwijst daarmee naar de schattingen van Vluchtelingenwerk Vlaanderen. "Als elke gemeente 4-5 mensen opvangt, dan is de crisis onmiddellijk opgelost", zei Claus gisteren in "De ochtend". 

Maar voor De Moor is het ook voor de gemeentes genoeg. "De spreiding is er, maar oneindig veel beschikbare woningen voor die opvang niet", zei ze gisteren in "De ochtend". "Een 80-tal van de 581 gemeenten organiseert geen opvang."

Cynisch, vindt Van den Brandt. "In Brussel vangen wij duizenden mensen op die recht hebben op opvang via de federale staat. We nemen verantwoordelijkheden op die eigenlijk niet onder onze bevoegdheid vallen."

Ze vraagt de federale regering daarom om meer ondersteuning. "Alleen in Brussel is er een aanmeldingspunt. Iedereen komt dus hierheen. Open dus ook een in Vlaanderen en Wallonië. Versnel de aanmeldprocedure en versterk Brussel. Help ons die opvang te organiseren. Als er geen extra opvang gecreëerd wordt, vrees ik dat we opnieuw gaan naar een winter waar mensen op straat gaan slapen, ook kinderen."

BELUISTER - Brussels minister Elke Van den Brandt: "Ik vrees dat deze winter weer kinderen op straat zullen slapen."

Alleenstaande mannelijke asielzoekers krijgen geen opvang meer. Wat vindt u van deze beslissing? Nu zondag in "De zevende dag" debatteren partijvoorzitters over ons asielbeleid. Ook uw vragen kunnen aan bod komen. Stuur uw vraag naar ons mailadres dezevendedag@een.be

Meest gelezen