Jan Jongbloed op het WK 1978.© AP

Voormalig Oranje-doelman en tweevoudig WK-finalist Jan Jongbloed op 82-jarige leeftijd overleden

De Nederlandse voormalige doelman Jan Jongbloed is op 82-jarige leeftijd overleden. Zijn voormalige club Vitesse heeft dit donderdag na contact met de familie bevestigd naar aanleiding van een bericht van sportzender ESPN. Hij was al geruime tijd ziek.

Bron: BELGA

Jongbloed was bij het WK in 1974 en 1978 doelman van het Nederlands elftal. In totaal kwam hij 24 keer uit voor Oranje. Hij stond als keeper onder de lat bij DWS, FC Amsterdam, Roda JC en Go Ahead Eagles. Jongbloed maakte naam als “meevoetballende” keeper omdat hij tijdens de wedstrijden buiten het strafschopgebied kwam. Hij staat in de recordboeken als de oudste speler in een wedstrijd in de Eredivisie. In september 1985 verdedigde hij op 44-jarige leeftijd het doel van Go Ahead Eagles.

Jongbloed moest zijn loopbaan beëindigen nadat hij een hartinfarct kreeg tijdens de wedstrijd tussen Go Ahead Eagles en Haarlem. Hij ging daarna aan de slag als trainer. Hij was assistent bij Go Ahead Eagles en werkte daarna als assistent en interim-coach bij Vitesse.

De zoon van Jongbloed, Eric-Jan, kwam in 1984 op het voetbalveld om het leven nadat hij was getroffen door de bliksem.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer