© ZB

Nieuwe stap richting fusie van politiezones Beringen/Ham/Tessenderlo en Heusden-Zolder?

Beringen/Heusden-Zolder -

De politiekorpsen van Beringen/Ham/Tessenderlo en Heusden-Zolder gaan vanaf 4 september nog intensiever samenwerken. Zo kan elke politieploeg van de twee zones in elk van de vier gemeenten patrouilleren. Ook vertrekt altijd de dichtstbijzijnde ploeg naar een interventie.

Mireille Maes en Zahra Boufker

De samenwerking tussen de politiekorpsen is niet nieuw. Nadat vorig jaar een groot fusieplan voor Noord-Limburg en Beringen/Ham/Tessenderlo werd afgeblazen, reikte Heusden-Zolder de hand naar de buren. Dat leidde dit jaar tot een eerste partnerschap, maar dat wordt nu alweer uitgebreid. In de nieuwe overeenkomst kunnen politievoertuigen van de politiezone Beringen/Ham/Tessenderlo binnenkort ook mee in Heusden-Zolder patrouilleren en vice versa.

Interventie

Bij een interventie wordt vanaf de eerste week van september de dichtstbijzijnde ploeg opgeroepen. Een centrale wachtleider zal vanuit het hoofdcommissariaat in Beringen alle activiteiten op het terrein coördineren. Bovendien zullen de interventieploegen drie keer per dag tijdens gemeenschappelijke briefings alles samen op elkaar afstemmen. In totaal zijn zestig politiemedewerkers bij deze nieuwe operationele samenwerking betrokken. Deze intensievere samenwerking strekt zich ook uit tot de leidinggevenden van beide zones. Dit stelt hen in staat om grotere evenementen op te volgen en gemeenschappelijke (verkeers)acties gezamenlijk te plannen en in te zetten.

Samensmelting?

Het hoofddoel van deze samenwerking, zo luidt het in een gezamenlijk persbericht, is om de krachten te bundelen en het personeel effectiever en efficiënter in te zetten. Dit zal moeten resulteren in een verhoogde slagkracht voor zowel het politiekorps van Beringen/Ham/Tessenderlo als dat van Heusden-Zolder. De samenwerking is een strategische stap om de veiligheid en dienstverlening aan de gemeenschappen in de betrokken regio’s verder te verbeteren.

Maar in politieke kringen valt op te tekenen dat deze nieuwe, intensievere samenwerking een volgende stap kan betekenen richting een daadwerkelijke samensmelting van beide korpsen. Het luidt hier en daar zelfs een voorbereiding van de fusie te zijn, maar het uitvoeren van dat plan zou over de gemeenteraadsverkiezingen getild worden en dan een taak zijn voor de nieuwe bestuursploegen. Voorlopig blijft het Limburgse politielandschap onveranderd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer