Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Fietsfabrikant VanMoof van ondergang gered door Britse bouwer van e-steps Lavoie

De Amsterdamse fietsfabrikant, die fraai vormgegeven maar prijzige e-bikes produceerde, ging zes weken geleden failliet.Beeld ANP

De failliete Amsterdamse fietsfabrikant VanMoof krijgt een doorstart. Grote delen van het bedrijf worden overgenomen door het Britse bedrijf Lavoie, dat elektrische stepjes verkoopt.

Dat maakten VanMoofs curatoren en Lavoie donderdagmiddag bekend via een persbericht.

De Amsterdamse fietsfabrikant, die fraai vormgegeven maar prijzige e-bikes produceerde, ging zes weken geleden failliet. Hoewel de VanMoof-fiets uitgroeide tot een statussymbool, kwam het bedrijf financieel nooit goed uit de startblokken. Het heeft sinds de oprichting in 2009 geen cent winst gemaakt en moest daardoor herhaaldelijk de hand ophouden bij investeerders.

Sinds het faillissement, waardoor alle 800 Nederlandse werknemers werden ontslagen en alle Nederlandse filialen werden gesloten, was een tweetal curatoren naarstig op zoek naar een overnamekandidaat.

Lees ook

Ze verkochten hippe elektrische fietsen voor 3.498 euro. Het eindigde deze week met een kleine volksopstand voor de winkel

Drie VanMoof’ers over hun elektrische fiets: ‘Als hij kapot is, ben je gejost’

Grote haast

Er was grote haast om snel tot een deal te komen, zei curator Jan Padberg eerder in een toelichting tegen de Volkskrant. “Heel veel tijd is er niet. Belangrijk personeel telt zijn knopen en loopt weg. En er zijn softwaresystemen en andere diensten die we in de lucht willen houden. Als we het nog twee of drie dagen rustig aankijken, is ons werk wellicht niet meer nodig. Dan wordt een overname duurder en dus veel lastiger te realiseren.”

Verschillende partijen hadden een bod uitgebracht, en inmiddels is duidelijk wie de buit heeft binnengesleept. Het gaat om het Britse bedrijf Lavoie, dat elektrische steps van zo’n 2.000 euro per stuk verkoopt.

Voor welk bedrag VanMoof is overgenomen is niet bekendgemaakt. Ook is onbekend wat er met de medewerkers gebeurt, die tot 1 september werden doorbetaald door het UWV. De handtekeningen onder de overname worden na het weekend gezet. Dan moet ook duidelijk worden wat er gaat gebeuren met de huidige VanMoof-bezitters en “hoe zal worden omgegaan met gedupeerde klanten”, aldus de curatoren.