Telecomregulator BIPT gaat nieuwe internetwet coördineren en mee bepalen wat desinformatie is (en wat niet)

Telecomregulator BIPT gaat naar alle waarschijnlijkheid de nieuwe internetwet coördineren. Dat bevestigt zowel het BIPT zelf als staatssecretaris voor Digitalisering Mathieu Michel (MR) aan VRT NWS. De aanstelling moet nog politiek goedgekeurd worden. Als dat gebeurt, zal het BIPT ook waken over wat er al dan niet als desinformatie beschouwd worden.

Vorige vrijdag is de Europese Digital Services Act (DSA) in werking getreden. Die wet moet het voor inwoners van de EU gemakkelijker, duidelijker en vooral veiliger maken om op het internet te surfen.

19 grote internetbedrijven, elk goed voor meer dan 45 miljoen gebruikers, moeten zich onder meer binden aan strengere richtlijnen rond desinformatie. Mensen moeten er ook voor kunnen kiezen niet langer gepersonaliseerde berichten of video's te zien.

Digitale poortwachters

Volgens de DSA-teksten moet elke lidstaat een Digital Service Coordinator aanstellen. Die moet in principe verschillende trusted flaggers aanduiden, een soort poortwachters die mee kunnen nakijken of informatie op het internet al dan niet schadelijk is. 

Lange tijd was niet duidelijk wie die rol voor België op zich zou nemen. Onze redactie kreeg na eerdere berichtgeving over de DSA veel vragen omtrent de aanduiding van een coördinator.

Doordat die coördinator onder andere mee waakt over wat al dan niet als desinformatie kan gelden, was er ongerustheid over politieke of ideologische invloeden.    

Federale regulator als coördinator

Ons land laat zijn oog vallen op het Belgisch Instituut voor postbedrijven en telecommunicatie (BIPT). Dat bevestigen het kabinet van staatssecretaris voor Digitalisering Mathieu Michel (MR) en het BIPT zelf aan VRT NWS. Het BIPT is een federale regulator die de postdiensten en digitale communicatie in ons land controleert.

Staatssecretaris voor Digitalisering Mathieu Michel (MR)

Volgens beide partijen is de aanstelling wel nog niet afgeklopt. "Er bestaat een voorlopig akkoord tussen de deelstaten en het federale niveau over de aanduiding van het BIPT als coördinator", klinkt er bij het kabinet van Michel. Er zou op dit moment ook nog flink gesleuteld worden aan concrete wetgeving en hoe het BIPT zijn rol als coördinator moet invullen.

Tal van andere federale en regionale instanties en regulatoren zullen ook een functie opnemen
Jimmy Smedts, woordvoerder BIPT

Wanneer de aanstelling precies finaal zal zijn, kunnen het BIPT en het kabinet van de staatssecretaris nog niet zeggen. Jimmy Smedts, woordvoerder van het BIPT, laat weten dat ze wachten op verdere instructies en uitleg over hun rol. Wel benadrukt hij dat het BIPT als coördinator niet alleen zal staan.

"Elke lidstaat is verplicht een coördinator naar voor te schuiven om wetgeving op te volgen en te rapporteren aan de EU. Tal van andere federale en regionale instanties en regulatoren zullen ook een functie opnemen", zegt Smedts.

Wie of welke instanties zichzelf "trusted flaggers" mogen noemen, de scheidsrechters op het terrein zeg maar, kon Smedts ons niet vertellen. De wetgeving zou bijzonder complex zijn en het BIPT moet zich nog goed informeren.

Meest gelezen