Controversiële Knokse schepen dient zélf ontslag in en zet juridische stappen: “Ik laat mijn naam en faam niet door het slijk halen”

© IF

Knokke-Heist -

Kris Demeyere, de controversiële Knokse schepen die op non-actief was gezet, neemt nu zelf ontslag. Maar niet zonder slag of stoot: op een eigen website weerlegt hij elke beschuldiging en tegen de media spant hij rechtszaken aan.

Junior Verbeeke

De beschuldigingen aan het adres van Kris Demeyere (Gemeentebelangen) waren de laatste maanden – zelfs jaren – niet min. Zo zou hij onderhandeld hebben in naam van de gemeente voor een pand dat hij uiteindelijk zelf kocht. Het parket startte daarom een onderzoek. En hij is ook het onderwerp van enkele audits. Het gaat onder andere om een vastgoedvergunning voor iemand die geïnvesteerd had in zijn garage. Ook een onderhoudscontract rond het wagenpark van de gemeente – Demeyere is zelf garagehouder – bleek niet onbesproken.

LEES OOK. Parket opent onderzoek naar geschorste schepen van Knokke wegens vastgoeddeal

Tot op vandaag ontkent hij àl die beschuldigingen. “Ik heb op geen enkel moment een deontologische of andere norm geschonden, laat staan dat ik daartoe ooit de intentie zou hebben gehad”, zegt hij. Op een persoonlijke website die hij gisteren lanceerde, gaat Demeyere gedetailleerd in op élk verhaal dat over hem verteld wordt. Intussen neemt hij ook juridische stappen tegen media of journalisten die bepaalde verhalen hebben gelanceerd. “Ik laat mijn naam en faam niet door het slijk halen”, klinkt het.

LEES OOK. Schepen die al op non-actief stond, reageert op nieuwe hetze rond vastgoeddeal: “Iedereen kon die aankoop doen”

Jonge leeuwen

Hoe het allemaal zo ver is kunnen komen? We gaan terug naar 19 februari 2021, de dag dat Leopold Lippens kwam te overlijden. De kapitein die het gemeentebestuur van Knokke-Heist veertig jaar dezelfde koers liet varen, was plots niet meer. En zonder kapitein begon het Knokse schip te kapseizen. Oude krokodillen werden in het college plots geconfronteerd met enkele jonge leeuwen.

Onder hen ook Antoine Geerinckx (GBL), schepen sinds de jaarwisseling. Hij gooide in mei de knuppel plots in het hoenderhok en stelde dat de nieuwe burgemeester Piet De Groote (GBL) en Demeyere te veel beïnvloed werden door bouwheren. Vastgoed en politiek gingen volgens hem te vaak hand in hand in het chique Knokke. “Ik wil mij, samen met enkele schepenen, distantiëren van bepaalde praktijken die volgens ons deontologisch niet kunnen”, zei Geerinckx toen. De hetze te veel voor Demeyere, want enkele dagen later stond de schepen op non-actief.

En nu neemt de schepen dus zelf ontslag. Burgemeester Piet De Groote neemt het in een reactie voor hem op: “Ik ga niet in op individuen, maar de beschadigingsoperatie aan het adres van Kris is al maanden aan de gang. Ook vanuit mijn eigen schepencollege. Maar ik hoop vooral dat de sereniteit nu terugkeert, want Knokke-Heist verdient beter dan zulke toestanden.”Of Demeyere, die zelf “zijn volledige medewerking aan eventuele onderzoeken verleent”, straks vervangen wordt, moet nog blijken. “We moeten zijn ontslag eerst nog aanvaarden, daarna bekijken we wat de volgende stappen zijn”, aldus De Groote. De kans dat Demeyere zélf ooit nog opduikt in de politiek, is alvast klein. “Ik laat nu met opgeheven hoofd de politiek achter mij”, stelt hij.

LEES OOK. Schepen op non-actief gezet nadat het al weken stormt in gemeentebestuur Knokke-Heist: “In afwachting van het onderzoek”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen