Bestorming Capitool, van links naar rechts: Zachary Rehl, Ethan Nordean, Joseph Biggs
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Kopstukken extreemrechtse Proud Boys veroordeeld tot lange gevangenisstraffen voor rol bij bestorming van Capitool 

In de Verenigde Staten zijn Joseph Biggs en Zachary Rehl, twee kopstukken van de extreemrechtse groepering Proud Boys, veroordeeld tot respectievelijk 17 en 15 jaar cel. De mannen werden eerder dit jaar al veroordeeld voor samenzwering en voor hun rol bij de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021, maar kennen nu ook hun strafmaat. De grote leider van de Proud Boys, Henry Tarrio, kent zijn lot pas volgende week.

Joseph Biggs, een voormalige leider van de extreemrechtse Proud Boys, is veroordeeld tot 17 jaar cel voor zijn rol in de bestorming van het Capitool. Volgens aanklagers zou hij "een erg mondige en invloedrijke voortrekkersrol" gespeeld hebben bij de bestorming. Met die bestorming wilden ze de vreedzame machtsoverdracht van Donald Trump naar Joe Biden tegenhouden. 

BEKIJK - zo kwam de bestorming van het Capitool tot stand:

Videospeler inladen...

"Ik weet dat ik het die dag verpest heb", sprak Biggs voordat de strafmaat uitgesproken werd. "Maar ik ben geen terrorist."

De strafmaat van Biggs is de op één na grootste van de honderden zaken die aangespannen werden tegen deelnemers van de bestorming van het parlementsgebouw. Voorlopig kreeg alleen Steward Rhodes, de oprichter van een Amerikaanse extreemrechtse anti-overheidsmilitie Oath Keepers, een hogere straf van 18 jaar.

Hoewel de strafmaat behoorlijk groot is, hadden federale procureurs toch het dubbele gevraagd. Ze eisten een gevangenisstraf van 33 jaar voor de man. 

Joseph Biggs (links) tijdens de bestorming van het Capitool
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

15 jaar cel voor Zachary Rehl

Zachary Rehl, de voorzitter van de Proud Boy-afdeling in Philadelphia, werd veroordeeld tot 15 jaar cel. Na de Amerikaanse presidentsverkiezingen schreef Rehl op sociale media dat "het vuurpeloton zich mocht klaarhouden voor de mensen die de verkiezingen hadden gestolen". Hij nam ook deel aan de bestorming van het Capitool en loog daarover tijdens de rechtszaak. De procureurs hadden een celstraf van 30 jaar gevraagd.

Ook Rehl toonde berouw in de rechtbank. Hij brak in tranen uit en verontschuldigde zich aan zijn familie. "Ik heb er spijt van dat ik me met dit alles heb ingelaten."Hij voegde eraan toe dat hij "uit het oog was verloren wie en wat belangrijk zijn".

Zachary Rehl
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

In totaal staan vijf Proud Boys terecht voor hun rol bij de bestorming van het Capitool. Onder hen vier mannen die ook werden veroordeeld voor samenzwering. De grote leider van de extreemrechtse groepering, Henry Enrique Tarrio, kreeg normaal gezien gisteren zijn straf te horen, maar door een zieke rechter werd de uitspraak uitgesteld naar volgende week. Dominic Pezzola, die werd vrijgesproken voor samenzwering, en Ethan Nordean kennen morgen hun straf.

Meest gelezen