Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.

Arts verklaart Amerikaans toppoliticus Mitch McConnell (81) gezond nadat hij al 2 keer secondelang was "bevroren"

De Republikeinse toppoliticus Mitch McConnell is medisch gezien gezond genoeg om door te gaan. Dat heeft zijn behandelende arts verklaard voor het Amerikaanse parlement. Gisteren viel McConnell al voor de 2e keer in een maand tijd secondelang stil tijdens een persconferentie. Ook president Biden zegt dat McConnell intussen weer de oude is. 

Een wat vreemd moment gisteren tijdens een persconferentie in de Amerikaanse staat Kentucky: Mitch McConnell, de 81-jarige leider van de Republikeinen in de Senaat, krijgt een vraag van een journalist, maar kan die niet beantwoorden. McConnell "bevriest" plots en lijkt enkel nog in de verte te kunnen staren.

Pas 30 seconden later, wanneer een tweede medewerker te hulp schiet, begint McConnell weer te praten. Al blijft hij verward overkomen. Opmerkelijk, omdat het al de tweede keer in een maand tijd is dat McConnell tijdens een persconferentie hetzelfde overkomt.

BEKIJK - Amerikaans toppoliticus Mitch McConnell viel gisteren plots opnieuw secondelang stil tijdens een persconferentie:

Videospeler inladen...

Eerder dit jaar was McConnell ook al enkele weken buiten strijd na een val. Hij liep daarbij onder meer een hersenschudding op en werd opgenomen in het ziekenhuis. Mogelijk zijn de twee recente incidenten daar een gevolg van. Het doet in elk geval de ongerustheid weer oplaaien over de gezondheid van McConnell. 

Zijn behandelende arts heeft voor het Congres vandaag verklaard dat McConnell gezond genoeg is om zijn schema verder te zetten zoals gepland. 

Ook Amerikaans president Joe Biden zei vandaag dat hij intussen heeft gebeld met McConnell en dat hij als "zijn oude zelve" klonk. Biden is naar eigen zeggen overtuigd dat de senator snel weer de oude zal zijn.

Parkinson of epilepsie?

"Freezing" is een typisch symptoom van de ziekte van Parkinson, waarbij bepaalde zenuwcellen in de hersenen langzaam afsterven. "Ook vallen, stap- en evenwichtsproblemen, beven, een uitdrukkingsloos gezicht (zogenoemd maskergelaat) een verminderde articulatie en minder luide stem zijn symptomen", zegt neuroloog Sebastiaan Engelborghs (UZ Brussel).

"Dit soort van bevriezen kan ook voorkomen bij sommige vormen van epilepsie. Mensen stoppen dan hun activiteit, staren voor zich uit en kunnen tegelijkertijd automatische bewegingen maken, zoals smakbewegingen met lippen en mond."

"Maar het is onmogelijk om een neurologische diagnose te stellen zonder de betrokkene te bevragen en neurologisch te onderzoeken", benadrukt professor Engelborghs.

Meest gelezen