LIVE. Ruim 1,2 miljoen Vlaamse leerlingen opnieuw naar school

Voor ruim 1,2 miljoen Vlaamse leerlingen gaan vrijdag de schoolpoorten opnieuw open. Of die allemaal voltijds les kunnen volgen, zal nog moeten blijken, want het lerarentekort laat zich ook dit schooljaar nog sterk voelen. Volg alles over de eerste september hier live.

mtm
    Nieuwsblad.be
    Nieuwsblad.be

    Start van het nieuwe schooljaar

    • Voor ruim 1,2 miljoen leerlingen gaan schooldeuren opnieuw open
    • Bijna helft scholieren wil dat thuistaal gesproken mag worden tijdens pauze
    • Vlaamse regering zoekt oplossing voor kinderopvang en lerarentekort
    • Zo voorkom je traantjes aan de schoolpoort
    Laurence Torck

    Jurgen (42) was zelfstandig elektricien en loodgieter maar staat vanaf nu voltijds voor de klas: ”Ik ben alvast warm en goed ontvangen”

    Voor Jurgen Neckebroeck (42) was het vrijdag ook een beetje een eerste schooldag. De zelfstandige ondernemer, gespecialiseerd in elektriciteit en sanitair, is voortaan voltijds aan de slag als leraar in het GO! Atheneum aan de Papiermolenstraat. Hij is er een van de zogenaamde zij-instromers: mensen met een andere beroepsachtergrond die nu voor de klas staan. Lees hier meer.
    Laurence Torck

    CD&V-voorzitter Sammy Mahdi scoort met hond Pamuk in basisschool

     

    In De Klimboom in Tremelo staat de Olympische gedachte dit jaar centraal: deelnemen is belangrijker dan winnen. Het Olympische parcours dat hiervoor werd geplaatst, werd ingelopen door CD&V-voorzitter Sammy Mahdi en zijn hond Pamuk. Lees hier meer.

    Laurence Torck

    Maerlant Atheneum begint aan 100ste schooljaar: “Met nieuwe debatweek en heus galabal”

    In het Maerlant Atheneum in Blankenberge zullen ze 1 september 2023 niet snel vergeten: het is de dag waarop het 100ste schooljaar van start ging. “Voor het eerst organiseren we een debatweek met verschillende Maerlant-scholen”, aldus directeur Jurgen Balbaert. Lees hier meer.
    Laurence Torck

    Met paraplu terug naar school: “In 14 jaar nog nooit zo’n regenweer meegemaakt op 1 september”

    De Prizma-basisschool De Talententuin heeft nog nooit zoveel paraplu’s op een eerste schooldag gezien als deze kletsnatte 1 september. “Het is de eerste keer in mijn carrière als gemachtigd opzichter dat ik zo’n regenweer meemaak tijdens de eerste schooldag”, zegt Mady Deseyne (58) uit Lendelede. Ze helpt al 14 jaar lang de kinderen veilig over de kruispunten rond de Prizmascholen in Lendelede. Lees hier meer.
    Laurence Torck

    Vlaams Belang pleit voor aparte taalbadklassen, mogelijkheid bestaat al zegt Weyts

    Vlaams Belang wil aparte taalbadklassen voor leerlingen die bij de overgang naar het eerste leerjaar onvoldoende Nederlands spreken. Een taaltest moet bepalen wie in de aparte klas terechtkomt, stelt de partij voor.

     
    "Het feit dat er zoveel anderstalige leerlingen zijn, leidt ertoe dat het niveau fors achteruitgaat", meent Vlaams fractieleider Chris Janssens. Het zou ook leiden tot stress en burn-out bij leerkrachten, zegt hij.

     
    Vlaams Belang meent dat de taalscreening die Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) introduceerde, ontoereikend is. Naast die zogenaamde KOALA-screening in oktober of november wil de partij een taaltest invoeren eind mei. De klassenraad zou dan op basis van het resultaat kunnen beslissen om kinderen nog een jaar in de kleuterklas te houden of ze te laten doorstromen naar een aparte taalbadklas.

     
    Het kabinet-Weyts zegt in een reactie dat scholen al kunnen beslissen om leerlingen af te zonderen in een taalbadklas. "Dat kan in veel vormen: een paar uur of een paar dagen per week. Dat instrument mag vaker worden gebruikt, maar steeds op maat en in en door de school", zegt woordvoerder Michaël Devoldere.
    Laurence Torck

    Bijna honderd jaar oude klassen krijgen totale make-over: “Alles in het wit, de leerlingen zorgen wel voor kleur”

    De Haachtse basisschool De Wieltjes kreeg tijdens de zomermaanden een totale make-over. Zo werden niet alleen alle klassen van de lagere school grondig gerenoveerd, ook de leerkrachten wisselden bijna allemaal van jaar. “Iedereen is super gemotiveerd om weer te beginnen” Lees hier meer.
    Laurence Torck
    Ook voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad, Amir Bachrouri, wenst iedereen een fijne eerste schooldag toe.
    Laurence Torck

    Lieven Boeve verwelkomt 200 leerlingen in basisschool De Bladwijzer in Genk

    Op 1 september gaan 1,2 miljoen leerlingen opnieuw naar de school. Bijna 200 daarvan werden vrijdagmorgen persoonlijk verwelkomd door Lieven Boeve, directeur-generaal van Katholiek Onderwijs Vlaanderen, in de vrije basisschool De Bladwijzer in Genk. Het was meteen de laatste keer dat Lieven Boeve een 'eerste schooldag' meemaakte als topman van het Katholieke Onderwijs, vorige week kondigde hij aan dat hij eind juli 2024 ermee stopt.

     
    De Bladwijzer in Genk is een een katholieke dialoogschool die van de ouders een zeker engagement vraagt maar waar er naast katholieke lessen ook plaats is voor de Islam. "Vandaag gaat het over een school die met heel veel succes aan de slag gaat met de grote diversiteit aan leerlingen die er in het Genkse zijn. Die heel sterk inzet op de goede ontwikkeling van kinderen rond taal en begrijpend lezen wil ik met dit bezoek in het licht stellen."

     
    Net die diversiteit en de bijhorende zorgbenodigheden stelt leerkrachten voor een uitdaging. Daarbovenop komt nog eens het lerarentekort. Vaak moet de zorgleraar dan inspringen en hierdoor begint ook het zorgsysteem in nood. "We hebben hierrond een  aantal voorstellen gedaan, zoals het inzetten van onderwijsassistenten en dat je ook masters in het basisonderwijs aan de slag kunt laten gaan. Een derde uitdaging is dat ons basisonderwijs meer in de breedte wordt ondersteund." Zo pleit de topman voor bijkomende ondersteuning voor directeurs zodat die niet steeds een beroep moeten doen op hun leraars.

     
    In De Bladwijzer zijn leerlingen met een andere taal welkom maar verwacht wordt dat ze een basiskennis hebben van het Nederlands. Op de aangekondigde maatregel van minister van Onderwijs Ben Weyts om enkel Nederlands in de scholen toe te laten, reageert Boeven gematigd. "We zeggen overal dat Nederlands de schooltaal is en we zetten daar ook op in. Als ik naar hier kom, is dit precies omdat dit ook de school is die met diversiteit creatief en kwaliteitsvol omgaat. Maar dat betekent niet dat we als een politieagent op de speelplaats gaan kijken of er al eens een ander woord gesproken wordt. Voor ons gaat het vooral om dat leerproces."
    Laurence Torck

    Ben Weyts wil nieuwe termijn als onderwijsminister aangaan

    Vlaams minister voor Onderwijs Ben Weyts (N-VA) wil graag een nieuwe termijn als onderwijsminister aangaan na de verkiezingen van 2024. Dat heeft hij vrijdag in de marge van een bezoek aan GO! Basisschool De Klimop in Vilvoorde gezegd. Op de eerste schooldag van het nieuwe schooljaar bezoekt de minister traditiegetrouw enkele scholen. Nu het zijn laatste eerste schooldag is als minister, komt de vraag of hij ook na de verkiezingen aan het hoofd van het onderwijs wil staan. 

     
    "Elke vakminister die met tevredenheid, ambitie en passie terugkijkt op zijn of haar beleid, kijkt ook vooruit", zei de minister. "Ik zou dit werk heel graag afmaken: het effect van alle maatregelen die we nu nemen in onderwijs, zien we vaak pas jaren, tot tien jaar, later in de internationale rankings. Ik vind het alleszins heel fijn om in de scholen aanwezig te zijn. We zullen zien wat de kiezer beslist."

     
    Niet toevallig was het eerste bezoek van de dag bij De Klimop in Vilvoorde. De school, met 650 leerlingen, heeft dit jaar 'lezen' als jaarthema gekozen -een van de paradepaardjes van minister Weyts- en heeft een uitgebreide schoolbibliotheek. De minister kreeg uitleg over de werking van de bib en mocht een stukje uit een boek voorlezen aan leerlingen van het tweede leerjaar. 

     
    Vrijdag is het de eerste schooldag voor 1,2 miljoen leerlingen in de basis- en middelbare scholen en 208.000 leerkrachten en directieleden. Daarbovenop starten ook heel wat ondersteunende personeelsleden, zoals zorgleerkrachten, aan het nieuwe schooljaar.
    Laurence Torck

    Geen overname, wél lachende gezichten en opluchting op 1 september in gemeentescholen: “Het mag terug over de kinderen gaan”

    Alleen maar lachende gezichten in Het Anker en De Pluim: na anderhalf jaar commotie rond een (geschrapte) overname door het Gemeenschapsonderwijs kon het schooljaar in alle rust starten. We zagen enkele krokodillentranen, maar vooral veel opluchting én goesting. “We gaan positief samenwerken met het gemeentebestuur”, zegt Linda Baeckelandt. Lees hier meer.
    Laurence Torck

    Op 1 september 2022 werd de eerste steen gelegd, vandaag beginnen de eerste leerlingen aan hun nieuwe schooljaar

    Vorig jaar op 1 september kwam minister van Onderwijs Ben Weyts nog de eerste steen leggen van een nieuw STEM-gebouw op de campus van het GO Technisch Atheneum Halle. Vandaag krijgen leerlingen de eerste lessen. Het gaat om een heel bijzonder gebouw zonder veel klassieke leslokalen maar met veel open leerruimten. Bijzonder is ook dat twee scholen samen dit nieuwe wetenschaps- en techniekgebouw delen: het GO Technisch Atheneum Halle en de Middenschool.
    Laurence Torck

    Hevige regen zorgt voor overlast in Brussel: opgepast voor wie op de baan moet op eerste schooldag

    Het is een druilerige eerste schooldag met op sommige plaatsen heel wat wateroverlast. In Brussel zijn er een tiental interventies bezig. Zo ligt het tramverkeer stil op de Tentoonstellingslaan in Jette door wateroverlast en is ook de Vleurgattunnel ondergenopen. 
    Tentoonstellingslaan in Jette.
    Laurence Torck

    20 jaar geleden begon Barbara (47) als leerkracht, nu wordt ze ‘mevrouw directeur’ op dezelfde school: “We zijn klaar om er een mooi jaar van te maken”

    1 september is altijd een nieuwe start, maar voor Barbara Kazimoto (47) is het helemaal een bijzondere eerste schooldag. Na bijna twintig jaar voor de klas start ze nu als directeur op Sint-Lievenscollege Wereldwijs, in Gent. “Al is de stap minder groot dan je zou denken.” Lees hier meer.
    Laurence Torck

    Hier geen feest op eerste schooldag, want kleuterschooltje gaat definitief dicht: “Dit was voor ons een tweede thuis”

    Op het einde van dit schooljaar sluit Kleuterschool Gemeldorp in Deftinge, deelgemeente van Lierde, officieel de deuren. Toch zullen er vandaag al geen kindjes meer ravotten op de speelplaats. De vier ingeschreven kleuters sluiten zich aan bij VBS Sint-Vincent. Lees hier meer.
    Laurence Torck

    Eerste schooldag is extra spannend voor eerstejaars lagere school in Mol

    Ook de leerlingen en leerkrachten van Vrije Basisschool Wezel geven vrijdag de aftrap voor het nieuwe schooljaar. Verschillende kinderen maken ook de overstap naar het eerste leerjaar. 

    Mondjesmaat arriveren ouders en kinderen vrijdagmorgen aan de schoolpoort van Vrije Basisschool Wezel. Voor sommige leerlingen is de eerste schooldag extra spannend, onder meer voor Feline Van Sels (6).

    “Ze gaat vandaag naar het eerste leerjaar en daar is ze een beetje zenuwachtig over. Maar ze kijkt wel uit naar het nieuwe schooljaar”, vertelt Freya Willekens, de mama van Feline. 

    Laurence Torck

    Vlaams minister president richt zich naar leerkrachten: "Aan wie elke dag het beste van zichzelf geeft"

    Laurence Torck

    Kleinste school van het Pajottenland ontvangt 24 kleuters

    Het Nestje in Leerbeek is het kleinste schooltje van het Pajottenland. Het is altijd bang afwachten of er genoeg leerlingen inschrijven maar met 24 kleuters in twee klasjes zit het schooltje zeker safe. Omdat het er zi klein is wordt er heel veel aandacht besteed aan welbevinden. Op het onthaalmoment mochten de kleuters meteen emoji's kleven.
    Laurence Torck

    Koffie en ontbijtkoeken

    In de Ieperse Sint-Jozefschool werden ouders en leerlingen verwelkomd met koffie en ontbijtkoeken. De school viert dit schooljaar hun 200-jarig bestaan. 

    “We hebben onze 2 kleuters afgezet deze morgen. Het weer veranderde niets aan hun enthousiasme. Er was eerder deze week een kennismakingsmoment met de nieuwe klas en juf en dat brak het ijs voor hen. De ouderraad verwelkomde ons deze morgen met koffie en ontbijtkoeken, de ouders bleven kijken, het weer deerde ons niet", zegt de ouder Klaas Segers.
    Laurence Torck
    De leerlingen van GIBO De Meander in Wichelen werden feestelijk verwelkomd en kregen een toneeltje voorgeschoteld bij de start van het nieuwe schooljaar.
    Aangeboden door onze partners

    Hoofdpunten

    Aangeboden door onze partners

    Beste van Plus

    Lees meer

    Meest Gelezen