Buurtbewoners Zemst slaan handen in elkaar om slachtoffers gasontploffing te helpen

In Zemst slaan buurtbewoners de handen in elkaar om de slachtoffers van de gasontploffing te helpen. Gisteren vielen er een dode en twee gewonden na een grote ontploffing in een gebouw met een groepspraktijk van huisartsen en assistentiewoningen voor mensen met autisme. 

Gisterenochtend gebeurde er een gasontploffing in een appartement op de hoek van de Tervuurse- en de Eppegemsesteenweg in Zemst. Er vielen één dode en twee lichtgewonden. Waarschijnlijk ging het om een wanhoopsdaad van één van de bewoners.

Het gebouw is bij de ontploffing volledig vernield. Op de benedenverdieping was er een groepspraktijk voor huisartsen en daarboven verschillende assistentiewoningen voor mensen met autisme.

Hulpactie

Enkele buurtbewoners zijn geraakt door de gebeurtenis en willen de slachtoffers helpen. Ze bekijken nu wat er mogelijk is en zullen maandag samenzitten over volgende stappen. De mogelijkheden die op tafel liggen zijn bijvoorbeeld het inzamelen van kleding en meubels of een geldinzameling.

Om hun actie zorgvuldig te coördineren, namen de buurtbewoners al contact op met de gemeente. "We laten eerst de mensen van de brandweer en de politie hun werk doen", klinkt het voorlopig nog. "Meubels brengen heeft nu nog geen zin. We hebben dus even tijd om een benefiet en inzamelacties op poten te zetten."

Voorlopig nog geen hulp nodig

"We hebben inderdaad berichten gekregen van inwoners die willen helpen. Voorlopig is die hulp nog niet nodig", reageert burgemeester Veerle Geerinckx (N-VA). "Eén slachtoffer wordt opgevangen in een noodwoning in Zemst, de rest wordt in een centrum in Mechelen opgevangen. We zorgen dat de bewoners niets tekort komen."

"We vinden het heel erg mooi dat de inwoners willen helpen. Het is fijn om te zien dat onze gemeenschap zo meeleeft. Ook bij twee andere noodsituaties, Oekraïne en de watersnood in Wallonië, hebben onze inwoners zich geëngageerd", zegt de burgemeester. "Toen hebben de Zemstenaren zo veel spullen ingezameld, dat de gemeente ook nu al veel materiaal heeft klaarstaan." Voor verdere spulleninzameling werkt de gemeente samen met de Kringloopwinkel: "Als mensen nu toch al iets willen aanbieden, kunnen ze dat best via die weg doen."

De gemeente zal de situatie verder opvolgen en de acties mee coördineren.

Wie met vragen zit over zelfdoding kan terecht op de Zelfmoordlijn, op het gratis nummer 1813, of op zelfmoordlijn1813.be. Nood aan een gesprek? Dan kan u 24/7 terecht bij Tele-Onthaal op het nummer 106. U kan ook chatten via www.tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Meest gelezen