Met Prigozjin dood, heeft Poetin de vrije hand om controle over Wagner en zijn lucratieve activiteiten over te nemen

Het is moeilijk om de crash van het vliegtuig met de baas van de Wagner-groep aan boord niet te zien als een opzettelijke daad van het Kremlin om wraak te nemen voor de bijna-staatsgreep onder leiding van diezelfde Yevgeni Prigozjin afgelopen juni. De reactie van de Russische president Vladimir Poetin een paar dagen na de bekendmaking van het mysterieuze ongeluk versterkt alleen maar het gevoel dat hij er iets mee te maken heeft.

In het nieuws: De Russische autocraat haast zich om de controle over te nemen van de Wagner-operaties in Afrika en het Midden-Oosten, een paar dagen na de dood van Prigozjin.

  • Een militaire onderaannemer die gelieerd is aan het Ministerie van Defensie bereidt zich voor om de operaties van Wagner in de Centraal-Afrikaanse Republiek over te nemen, hebben verschillende mensen dicht bij het Ministerie van Defensie en de huurlingengroep gezegd, meldt nieuwsdienst Bloomberg.
  • Alle organisaties van de militie in het buitenland zouden onder Russisch militair bevel moeten vallen, zo zeggen andere bronnen, waardoor er een einde zou komen aan de configuratie van de groep huurlingen die Prigozjin in staat stelde om afgelopen juni een opstand te leiden.
    • De vraag blijft wie de positie van Prigozjin zal erven. Poetin zal zeker een van zijn naasten de leiding geven over Wagner.

Bovendien: Vorige week ondertekende Poetin een decreet dat de strijders van Wagner en andere huurlingen gebood trouw te zweren aan de Russische staat.

Cruciale operaties voor Rusland

Het is natuurlijk geen verrassing dat Poetin de hand wil leggen op de operaties van Prigozjin in Afrika en het Midden-Oosten en op de huurlingen van de Wagner-groep.

  • Aan de ene kant zijn het ervaren vechters die je beter aan je zijde kunt hebben.
  • Aan de andere kant zijn ze van grote invloed in Afrika en het Midden-Oosten als tegenwicht tegen het Westen. De kers op de taart is dat ze ook actief zijn in lucratieve operaties om de rijke grondstoffen van deze twee regio’s te exploiteren.
  • Door de huurlingen officieel op te nemen, kan Rusland zijn banden met Wagner – en sommige problematische activiteiten van de groep – niet langer verbergen. Poetin lijkt te opteren om zijn invloed te consolideren, zelfs al lijdt zijn imago er misschien onder. Anderzijds: dat Wagner dicht bij Poetin staat, is nooit een geheim geweest.
    • “Het was altijd te verwachten dat de criminele Wagner-groep weer stevig onder de knoet van het Kremlin komt te zitten”, zegt Alia Brahimi, een expert bij de Atlantic Council die verschillende regeringen heeft geadviseerd over het beleid voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika. “Maar het slechte nieuws voor Poetin is dat hij nu persoonlijk in de beklaagdenbank zit voor de uitbuiting en het misbruik van Wagner en de gevaren die hij vertegenwoordigt.”

Ter herinnering: De Wagner-groep pleegde afgelopen juni een staatsgreep en marcheerde naar Moskou als reactie op het falen van Rusland in Oekraïne en de dood van talloze huurlingen ter plaatse. Prigozjin gaf minister van Defensie Sergej Sjojgu en generaal stafchef Valeri Gerasimov de schuld van deze grieven en beweerde ook dat zij hadden geprobeerd om de controle over zijn organisatie over te nemen. Na de huurlingengroep van verraad te hebben beschuldigd, onderhandelde Poetin uiteindelijk met zijn voormalige protegé om Wagners opmars naar Moskou te stoppen.

(nd/evb)

Meer