Molens in Kinderdijk, Nederland; Foto: Thomas Bormans

Onderzoek toont aan dat Nederlandse stikstofnormen niet streng genoeg zijn: "Heel slecht nieuws"

De normen in Nederland rond de uitstoot van stikstof zijn nog niet streng genoeg. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek door de Universiteit Wageningen. Verschillende soorten natuur zijn gevoeliger voor stikstof dan aanvankelijk werd gedacht. "De doelen blijven gewoon hetzelfde, maar we zijn er een stuk verder vanaf", vertelt Sarah Bürmann, journalist bij NOS.

De volgende Nederlandse regering moet de uitstoot van stikstof nog verder beperken dan tot nu toe het geval was. Tot die conclusie komen ze in Nederland na een nieuw onderzoek door de Universiteit Wageningen. "Uit een groot internationaal onderzoek blijkt dat bepaalde stukken natuur gevoeliger zijn voor de uitstoot van stikstof", vertelt NOS-journalist Sarah Bürmann. Ze volgt het stikstofdossier in Nederland op de voet.

De kritische depositiewaarde

Het Nederlandse stikstofbeleid is opgebouwd rond de kritische depositiewaarde (kdw). Dat is een soort norm die bepaalt hoe hoog de stikstofuitstoot mag zijn. Als de stikstofuitstoot boven de kdw uitkomt, loopt een natuurgebied risico op onherstelbare schade. Rechters doen op basis van die waarde uitspraken of bepaalde projecten al dan niet opgestart mogen of stopgezet moeten worden.

Onderzoekers hebben op basis van dat rapport gezocht of die 'gevoelige' stukken natuur ook in Nederland voorkomen. "En dat blijkt zo te zijn", gaat Bürmann verder. "Na het onderzoek blijkt dat in bijna de helft van de stikstofgevoelige natuur de normen strenger moeten worden, dat daar nog minder stikstof in terecht mag komen. Gemiddeld gaat het om 7 procent minder stikstof, maar er zijn ook uitschieters tot 36 procent minder stikstof."

Slecht nieuws

De demissionair minister voor Stikstof en Natuur Christianne van der Wal (VVD) noemt de resultaten "heel slecht nieuws". In Nederland kwam de afgelopen jaren al heel wat kritiek vanuit de boerensector, en ook steeds meer vanuit de woning- en wegenbouw. "Dat is zorgwekkend nieuws voor de natuur en voor iedereen die zo hard werkt aan onze gezamenlijke opgaven om de natuur te herstellen", zegt de minister. "Het is ook vervelend nieuws voor iedereen die behoefte heeft aan vergunningsruimte."

Volgens Bürmann ligt het allemaal inderdaad erg gevoelig. Er worden heel erg weinig vergunningen verleend en er kunnen heel weinig projecten worden opgestart. Veel Nederlanders vinden dat frustrerend. Zij willen vooruit, zodat ze opnieuw kunnen bouwen in het land.

"En dan kwam gisteren ook nog eens het nieuws dat de stikstofneerslag is toegenomen in plaats van afgenomen", vertelt Bürmann. "Dit terwijl we hier toch al een aantal jaar proberen het stikstofprobleem aan te pakken."

Wil de politiek mee?

In 2030 zou volgens het huidige regeerakkoord in ruim 70 procent van de stikstofgevoelige natuurgebieden niet langer te veel stikstof mogen neerkomen. De nieuwe inzichten maken dat streven nu stukken ingewikkelder.

In de huidige Nederlandse regering is (en was) er een behoorlijk draagvlak voor het voeren van een streng stikstofbeleid. De vraag rijst enkel of dat na de Tweede Kamerverkiezingen in november dit jaar nog wel het geval zal zijn. De BoerBurgerBeweging doet het goed in de peilingen en die partij lijkt niet bereid bij te dragen aan aanzienlijke stikstofreductie.

"Ik weet niet welke kant het zal uitgaan", concludeert Bürmann. "Maar het zou wel eens goed kunnen zijn dat we in een volledig nieuwe politieke werkelijkheid terechtkomen na de verkiezingen."

BELUISTER - Het gesprek met Sarah Bürmann op Radio 1:

Meest gelezen