Hevige regenval veroorzaakt op meerdere plaatsen wateroverlast: kelders en tunnels ondergelopen, meerdere interventies door brandweer

De Tentoonstellingslaan in Jette staat volledig blank.© Brandweer Brussel

De hevige buien zorgen vrijdag voor wateroverlast op de baan en in woningen. In Brussel liep de Vleurgattunnel onder water en ook elders Vlaanderen moest de brandweer ingrijpen voor ondergelopen straten en kelders.

red

De zware regenval teisterde Brussel de hele ochtend. “We zijn met een tiental interventies bezig”, zegt Walter Derieuw van de Brusselse brandweer. “De Vleurgattunnel is ondergelopen en ook op de Tentoonstellingslaan in Jette zijn er problemen door wateroverlast. Het tramverkeer ligt er stil.”

Ook in de Westhoek waren er problemen. In de Ieperse tramstraat, een zijstraatje van de Meenseweg, liep rond 9 uur een groot deel van de straat onder water. Bewoners en buurtbewoners vreesden voor hun woningen, maar Brandweer Westhoek was snel ter plaatse om het water met man en macht weg te pompen en zo het waterpeil tijdig weer te laten zakken. (Lees verder onder de video)

Brandweer Westhoek voerde vrijdagochtend meerdere interventies uit voor wateroverlast, voornamelijk in Ieper, Wervik, Beselare en Geluwe. Het gaat vooral om straten die even blank komen te staan. Er is ook sprake van waterinsijpeling door het dak en in een tweetal kelders.

Nog in West-Vlaanderen stonden de Waregemse Mosschaardstraat en de Knokstraat in Vichte onder water door de hevige regenval. Riopact en Aquafin voeren momenteel grote rioleringswerken uit op de grens tussen Vichte en Waregem, en dat zal nodig zijn. “De plas stond hier op bepaalde punten dertig tot veertig centimeter hoog”, vertelt buurtbewoner Tim Hooghe.

LEES OOK. Straten blank door hevige regenval: “Gelukkig net geen water in huis”

Ook verschillende plaatsen in Zuid-West-Vlaanderen kampen met wateroverlast. In Zwevegem stond een lager gelegen stuk van de N391 volledig onder water. De weg afsluiten, was echter geen optie aangezien iets verderop nog tot eind september wegwerkzaamheden worden uitgevoerd. Medewerkers van AWV kwamen poolshoogte nemen en voerden een snelheidsbeperking van 30 kilometer in. (Lees verder onder de video)

Ook de Harelbeekstraat stond vrijdagmorgen blank. “Toen we vanmorgen om 8 uur boodschappen gingen doen, viel het nog mee”, zegt buurtbewoner Freddy Bulcaen (72). “Maar later in de voormiddag begon het water goed te stijgen. Gelukkig hebben we geen water binnengekregen, al stond het maar zo’n tien centimeter lager dan onze voordeur. Het is lang geleden dat we nog wateroverlast hadden. Ik schat dat er zo’n 15 à 20 centimeter water staat op het diepste punt.” Medewerkers van de gemeente kwamen ter plaatse om het overtollige water weg te pompen.

Tachtig meldingen

De Hulpverleningszone Fluvia, die dertien gemeenten in Zuid-West-Vlaanderen bedient, had vrijdagmorgen de handen vol met tientallen gevallen van wateroverlast. “Tot de middag hebben we tachtig meldingen binnengekregen”, zegt kapitein Henk Vanwalleghem van Fluvia. “Doorgaans ging het om ondergelopen straten en water dat een garage of een schuur binnenloopt, of beken en rioleringen die het regenwater niet meer konden slikken.” (Lees verder onder de foto)

Het water komt tot tien centimeter boven de knieën van Michael Lecluyse en Myrthe Kuiper.© bdw

De brandweerploegen trokken op pad om het ergste leed weg te werken. Soms bleef het bij een lint en hekken plaatsen tot het water was weggetrokken, zoals in de Iepersestraat in Harelbeke. “Het is lang geleden dat we hier zo’n wateroverlast hebben meegemaakt”, vertelt een buurtbewoner. “Vroeger gebeurde het wel meer dat de Keibeek het overtollige water niet meer kon wegwerken.”

LEES OOK. Brandweer heeft handen vol na wateroverlast: “Al 80 oproepen binnengekregen”

Michael Lecluyse en Myrthe Kuiper van de Gaverranch stonden in het midden van de Iepersestraat te kijken naar een weiland dat grotendeels was ondergelopen. Het water komt tot tien centimeter onder hun knieën. “Vanmorgen hebben we hier een paard laten weghalen, want het stond in de wei met het water tot boven de knieën. We hebben de eigenaars gewaarschuwd en die hebben hun viervoeter meegenomen”, zegt Michael.

LEES OOK. Sluiproute onder water na hevige regenval

De hevige regen deed de ochtendspits ook in Limburg moeizaam verlopen. De Noord-Zuidverbinding richting Eindhoven zat vrijdagochtend potdicht door een ongeval ter hoogte van Houthalen-Helchteren.

Elders zorgde het weer eveneens voor verkeersproblemen. De zware regenval zette de Westerring in Genk onder water. In Maasmechelen liep de Rijksweg ter hoogte van de oude GB aan beide kanten onder water. De brandweer kwam ter plaatse en liet het verkeer richting het centrum over één rijstrook rijden. “Dit is al de tweede keer op korte tijd”, klaagt een handelaar. “Vorige week liep mijn kelder onder. De mensen kunnen onze winkels niet bereiken.” (Lees verder onder de video)

Op de afrit van de E314 in Houthalen richting Nederland ging door aquaplaning een vrachtwagen van de baan. Bij dat ongeval raakte niemand gewond. Op de kruising van de Hoogstraat met de Kapelstraat in Bocholt was er eveneens wateroverlast. Door de hevige regenval bleef aan weerskanten van het verhoogde kruispunt het water staan. Het verkeer moest via omliggende straten rijden om het centrum te bereiken. Burgemeester Stijn Van Baelen (Via) schakelde de technische dienst en de brandweer in om het water weg te pompen. (Lees verder onder de foto)

De Waregemse Mosschaardstraat en de Knokstraat in Vichte staan onder water door de hevige regenval van vrijdagochtend.© if

Een intense regenbui heeft vrijdagochtend ook op verschillende plaatsen in Oost-Vlaanderen, waaronder regio Gent, voor hinder gezorgd. Het gaat om straten en kelders die ondergelopen zijn, maar ook wateroverlast op de parking van een supermarkt.

Brandweerzone Centrum kreeg rond 10.30 uur al een zevental meldingen van wateroverlast. Vanuit Gent zijn nog geen meldingen binnengekomen. In Merelbeke is er op een viertal plaatsen overlast. Onder meer hinder in de Bergbosstraat door een overlopende riolering en in de Motsenstraat door wateroverlast in een woning.

In Gavere was er wateroverlast op de parking van een supermarkt en in deelgemeente Dikkelvenne waar een gracht het water niet meer kan slikken. Vanuit Nazareth kwam eenzelfde melding. “Onze ploegen gaan ter plaatse om de mensen te helpen”, klinkt het bij de brandweer. (Lees verder onder de foto)

De brandweer moest ook ingrijpen op de Strombeekbeverselaan in Grimbergen.© if

Brandweerpost Oudenaarde kreeg enkele oproepen voor ondergelopen straten. Zo was onder meer een interventie nodig op het ondergelopen kruispunt van de Holleweg met de Natendries en Wolvenberg, op de grens van de deelgemeenten Volkegem en Mater. Nog in Mater trad de Oossebeek ter hoogte van de Lage Dumpel uit haar oevers. De straat stond er volledig blank. Wateroverlast was er ook in de Boembekestraat in Volkegem.

Ook brandweerpost Kruisem moest uitrukken voor wateroverlast. De grootste problemen situeerden zich op de industriezone. De rioleringen kon het water niet meer slikken. Een deel van de industriezone stond onder water en werd voor het verkeer afgesloten. Volgens de brandweer werden evenwel geen bedrijven bedreigd. Wel stonden enkele loskaaien onder water.

Ondergelopen kelders

Ook de Denderstreek kreunde vrijdagvoormiddag onder hevige regenval. Bij verschillende hulpverleningszones werd de noodweerprocedure geactiveerd. Bij de brandweerzone Zuid-Oost liepen vrijdagvoormiddag een vijftigtal oproepen binnen. “De problemen zijn begonnen in de streek rond Ninove en Geraardsbergen”, zegt zonecommandant Wim Van Biesen. “Er was heel veel neerslag op korte tijd en dat veroorzaakte lokaal heel wat problemen. Intussen is het gestopt met regenen en is de situatie onder controle. Momenteel zijn onze ploegen nog met een pompinstallatie bezig in Ninove, aan het industrieterrein aan de Nederwijk, waar er het gebied blank stond.”

Volgens Van Biesen ontsprongen ook de regio’s Denderleeuw en Aalst de dans niet. “Geen echte drama’s maar ondergelopen kelders en dergelijke, dat is altijd erg voor de mensen bij wie het voorkomt.” De Watergroep liet intussen ook weten dat de regenval die vrijdagochtend viel meteen de grootste is die dit jaar werd gemeten. Ook in Sint-Lievens-Houtem was er wateroverlast.(Lees verder onder de foto)

Brandweer Westhoek voerde vrijdagochtend meerdere interventies uit voor wateroverlast, voornamelijk in Ieper, Wervik, Beselare en Geluwe.© ptb

Hetzelfde verhaal in Vlaams-Brabant, waar bij de brandweer tientallen meldingen voor wateroverlast binnenliepen. De teller stond omstreeks 10.30 uur bij brandweerzone Vlaams-Brabant West al op 38 openstaande interventies en interventies die aan de gang waren. “De oproepen beginnen vlotjes binnen te komen. We zetten nu extra volk en middelen in om iedereen snel te kunnen helpen”, zegt Wouter Jeanfils van de brandweerzone.

Het zijn voornamelijk straten en kelders die onder water gelopen zijn. In de straten is het de riolering die niet kan volgen. Het is wachten op drogere omstandigheden voor de problemen opgelost zullen raken. Een echt zwaartepunt is er ook niet, er zijn problemen over de hele provincie.

Zo stond op de E40 in Ternat een tijdje een rijstrook onder water en was er watersnood aan de afrit van de R0 aan parking C. In de Pausleenstraat in Herne was er een modderspoor van tweehonderd meter. En ook aan de Strombeekbeverselaan in Grimbergen was er wateroverlast. De gemeente Ternat laat dan weer weten dat de rotonde aan de Wijmenierlaan met de Brusselstraat wordt afgesloten wegens wateroverlast. Er wordt een omleiding voorzien via Bodegem. (Lees verder onder de foto)

In Leuven en Aarschot staan enkele straten blank.© if

Ook in Leuven en Aarschot stonden enkele straten blank, waaronder de Eénmeilaan in Kessel-Lo. Het auto- en fietsverkeer moet er omrijden. In Aarschot stond de omgeving rond Kapelleke goed onder water, maar kon het verkeer wel nog door.

“In totaal hebben we momenteel veertien interventies lopen”, klinkt het bij de brandweer. “De interventies zijn verspreid over de hele zone Oost-Brabant. Bij veel oproepen bleek onze tussenkomst bij aankomst al niet meer nodig. Er zitten heel wat straatkolken verstopt. We kregen ook melding van één waterlek in een dak, en één ondergelopen kelder.”

Wateroverlast in de Westhoek.© ptb

Wateroverlast in de Westhoek.© ptb

Wateroverlast in de Westhoek.© ptb

Wateroverlast in de Westhoek.© ptb

Wateroverlast in de Westhoek.© ptb

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen