Drie schoolkinderen besmet met zeldzame varkenslintworm: “Vermoedelijk door besmet voedsel van buitenlandse origine”

Ook in basisschool Het Molentje in Lier werden 350 leerlingen vrijdag met open armen ontvangen, al ging de ontvangst ook gepaard met een oproep tot waakzaamheid. Net voor de zomervakantie waren er in de school enkele besmettingen met een zeldzame varkenslintworm. De getroffen kinderen zijn intussen helemaal hersteld, maar kinderen en ouders wordt aangeraden extra waakzaam te zijn. Het Vlaams Departement Zorg stelt dat er geen reden is tot ongerustheid en de kans op nieuwe besmettingen uiterst klein is.

ls, nba
Bron: RTV

Drie leerlingen (8, 9 en 10 jaar) van de lagere school werden in juni getroffen door een besmetting met varkenslintworm. De kinderen waren erg vermoeid, hadden hoofdpijn en kregen ook plots epileptische aanvallen. Bij één van de kinderen werden problemen met het zicht vastgesteld. Uit een MRI-scan bleek dat de larve van de lintworm zich in hun hoofd had genesteld. De kinderen zijn intussen hersteld, maar omdat de lintworm heel besmettelijk en gevaarlijk is, nam de school meteen dringende maatregelen.

“We hebben alle ouders meteen verwittigd en op enkele infomomenten de nodige toelichting gegeven,” zegt directrice Griet Roussau. “We hebben ook alle dokters en ziekenhuizen in Lier en omgeving op de hoogte gebracht. Alle personeelsleden van de school werden ook grondig onderzocht. Niemand van hen was besmet.”

De kinderen die in juni besmet werden met de lintworm kunnen nu niet meer besmet worden en kunnen vrijdag dus in alle rust van hun eerste schooldag genieten. Maar de ‘host’ van de besmetting werd nog niet gevonden. De school blijft alert en raadt ouders en leerlingen aan dat ook te zijn. (Lees verder onder foto)

Directrice Griet Roussau raadt ouders en kinderen aan waakzaam te zijn.© Dirk Vertommen

“Vermoedelijk is de besmettingen 1,5 tot 3 jaar geleden in onze school terechtgekomen, maar wie het heeft binnengebracht, is nog niet duidelijk. Het is sinds de jaren 60 geleden dat het in het Westen nog voorkwam,” zegt Griet Roussau. Varkenslintworm komt vooral voor in Zuid-Amerika, in Afrika onder de Sahel en in Zuid-Oost Azië. Vermoedelijk heeft iemand het van daaruit mee naar België gebracht.

“Geen reden tot paniek”

De precieze bron van de lintworm is nog niet bekend, maar het Departement Zorg vermoedt dat het ging om besmet voedsel van buitenlandse origine. Er loopt momenteel nog een onderzoek. Tijdens de zomervakantie werd bijvoorbeeld een stoelgangonderzoek uitgevoerd bij een vijftigtal leerkrachten van de school, hun gezinsleden, en enkele mensen die betrokken waren bij het bereiden van voedsel op school. Daarnaast organiseert het Departement Zorg ook een bevraging bij de ouders van de kinderen over eventuele reizen naar gebieden waar de varkenslintworm wel voorkomt en over voedingspatronen.

De kans dat er nu nog kinderen worden besmet, zou alvast erg klein zijn. Er is volgens het Departement Zorg dan ook geen reden tot paniek. “Varkenslintworm komt hier niet voor en de drie besmette kinderen zijn en waren zelf niet besmettelijk”, zegt woordvoerder Joris Moonens. “We hebben momenteel geen hypothese waar de kinderen werden besmet. Varkenslintworm komt hier niet voor en de enige link die we tussen de kinderen zien, is dat ze naar dezelfde school gaan. De besmettingen kunnen ook jaren geleden gebeurd zijn en nu pas tot ziekteklachten leiden. We moeten er dus rekening mee houden dat we niet gaan kunnen achterhalen waar de bron van de besmetting lag.”

Uit voorzorg krijgen ouders wel de raad om waakzaam te zijn voor symptomen als langdurige hoofdpijn, epilepsie of problemen met het zicht. De huis- en kinderartsen uit de regio zijn ook op de hoogte gebracht en er komen twee infomomenten op de school.

Lintworm niet gevaarlijk, larven wel

Een varkenslintworm is op zich niet heel gevaarlijk, zegt ook professor Sarah Gabriël (UGent) experte voedselovergedragen parasieten. “Maar larven zijn dat wel. Die hebben de neiging om zich in de hersenen te zetten en neurologische aandoeningen te veroorzaken.”

De varkenslintworm is in ons land hoogst uitzonderlijk. “Als we in Europa al gevallen zien, zijn dat mensen die de lintworm hebben meegebracht uit het buitenland waar die lintworm endemisch voorkomt”, zegt Gabriëls. “Mensen hebben daar ter plaatse waarschijnlijk varkensvlees gegeten dat niet voldoende gekookt werd. En als die dan een volwassen lintworm mee naar huis nemen, zullen ze daar zelf trouwens weinig tot niets van merken. De lintworm an sich is niet gevaarlijk.”

Maar een volwassen lintworm geeft wel duizenden eitjes per dag af die zich ontwikkelen tot larfjes. “Die larfjes komen via de stoelgang naar buiten. En als er iemand zijn handen niet voldoende wast, kunnen die larven overgedragen worden naar een andere persoon. Op die manier komen de larven bij de volgende persoon terecht. Die nestelen zich dan als blaasjes onder de huid of in de spieren, maar nog liever gaan ze naar de hersenen. Daar kunnen ze neurologische aandoeningen veroorzaken waarvan epilepsie en hoofdpijn de meest voorkomende zijn. In eerste instantie zijn die larven niet levensbedreigend maar in het geval ze kunnen groeien, worden ze wel levensbedreigend”, aldus de experte.

Dat de varkenslintworm zo zeldzaam is in ons land betekent ook dat ziekenhuizen en zorgpersoneel niet naar hem zoeken. Hierdoor valt het op CT-scans en MRI-beelden niet onmiddellijk op als er larfjes zitten. Daarenboven kunnen er jaren overgaan tussen besmetting en de eerste symptomen.

Het departement Zorg en Gezondheid heeft in de zomervakantie de stoelgang van een 50-tal leerkrachten en hun gezinsleden onderzocht. De resultaten van dat onderzoek zijn nog niet bekend. Het departement acht de kans op verdere besmettingen klein.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen