AFP or licensors

Opstand in meerdere gevangenissen in Ecuador, tientallen cipiers en agenten gegijzeld

In Ecuador is een opstand aan de gang in enkele gevangenissen. In Cuenca houden gedetineerden meer dan 50 cipiers en agenten gegijzeld. Elders in het land ontploften ook meerdere autobommen, waarvan twee in de hoofdstad Quito. Ecuador is al een hele tijd in de greep van alsmaar toenemend bende- en drugsgeweld.

In Cuenca, in het zuiden van het land, is de situatie het duidelijkst. Daar zouden gevangenen meer dan 50 cipiers en enkele agenten gegijzeld hebben. Maar ook in andere gevangenissen in het land zou een opstand zijn uitgebroken.

Volgens de Ecuadoraanse minister van Binnenlandse Zaken zouden in totaal in zes gevangenissen veiligheidsmensen gegijzeld zijn (geweest). In een gevangenis in het noorden van de hoofdstad Quito zouden gedetineerden brandgesticht hebben door matrassen in brand te steken.   

BEKIJK - Explosies in de hoofdstad en opstanden in zeker zes gevangenissen:

Videospeler inladen...

Reactie op wapeninspecties

De opstanden zouden een reactie zijn op de overplaatsing van gevangenen en de vele inspecties van de voorbije weken. De veiligheidsdiensten vielen verschillende gevangenissen binnen in een poging om de bendes te ontwapenen. Er werden onder meer geweren, granaten, granaatwerpers, explosieven en munitie gevonden. Gevangenen werden dan weer verplaatst om vetes tussen bendeleden te ontmijnen.

Sommige van de gevangenissen waarin een opstand zou zijn uitgebroken, worden gecontroleerd door de bende Los Lobos. Die wordt er ook van verdacht achter de moord op presidentskandidaat Fernando Villavicencio te zitten, drie weken geleden. Zes gevangenen die onlangs werden overgeplaatst, zouden mogelijk betrokken zijn geweest bij de moord op Villavicencio.

Honderden militairen en agenten zijn opgetrommeld om de orde in de gevangenissen te herstellen. De gevangenissen in Ecuador zijn, net als in sommige andere Latijns-Amerikaanse landen, berucht voor toenemend geweld. Ze worden gecontroleerd door gewapende bendes die ook een groot deel van de maatschappij buiten de gevangenissen controleren. De overheid heeft haar greep op de gevangenissen de voorbije jaren verloren. Met honderden doden tot gevolg.

Naast de opstand in de gevangenissen werd Ecuador de voorbije dagen ook opgeschrikt door vier autobommen. Twee daarvan gingen af in Quito, de andere in een provincie aan de grens met Peru. Ook die bommen zouden een reactie op de invallen in de gevangenissen zijn. Er vielen geen slachtoffers. Ook geen enkele cipier of agent die gegijzeld wordt of werd, zou gewond geraakt zijn, voegde de minister van Binnenlandse Zaken eraan toe. 

Spiraal van geweld

Ecuador is de laatste jaren steeds meer veranderd in een zeer gewelddadige maatschappij, zoals die ook in Mexico en Colombia te zien is. Gewapende bendes en drugskartels met banden met Mexicaanse en Colombiaanse kartels bestrijden elkaar om smokkelroutes en territorium in handen te krijgen of te houden. 

De nationale politie noteerde in de eerste zes maanden van dit jaar al 3.568 gewelddadige overlijdens. In 2022 waren dat er 2.042 in dezelfde periode. In heel 2022 werden 4.600 gewelddadige overlijdens vastgesteld, dubbel zoveel als in 2021 en het hoogste aantal ooit in het land.

Meest gelezen