© Shutterstock

Britse huizenprijzen kennen sterkste daling in 14 jaar

De gemiddelde prijs van een woning in het Verenigd Koninkrijk is in augustus met 5,3 procent gedaald in vergelijking met een jaar eerder. Dat is de sterkste afname sinds juli 2009, zo heeft de grote Britse hypotheekverstrekker Nationwide vrijdag gemeld.

mtm
Bron: BELGA

De gemiddelde woningprijs bedroeg in augustus 259.153 pond, omgerekend bijna 303.000 euro. In augustus vorig jaar piekte de prijs nog op 273.751 pond. Tegenover juli was er een daling met 0,8 procent.

“Augustus bracht een verdere verzwakking van de groei van de huizenprijzen op jaarbasis, tot -5,3 procent - na -3,8 procent in juli -, de grootste daling sinds juli 2009”, aldus Robert Gardner, de hoofdeconoom van Nationwide. De hypotheekverstrekker zegt niet verrast te zijn door de daling van de woningprijzen. Volgens het bedrijf ligt de activiteit op de Britse woningmarkt nu aanzienlijk lager dan voor de coronapandemie.

Om de hoge inflatie te bestrijden heeft de Bank of England sinds december 2021 de rente veertien keer verhoogd. Dat heeft geleid tot een forse stijging van de hypotheekrente waardoor huizenkopers terughoudender zijn geworden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer