De jarige Carlos Sainz in ‘Belgische’ kleuren.© EPA-EFE

Jarige Carlos Sainz hijst Ferrari bovenaan in Monza, Perez crasht, Verstappen gehinderd

Op zijn 29ste verjaardag reed Carlos Sainz vrijdag de snelste tijd in de vrije training. Leuk voor Ferrari, dat in Monza zijn thuisrace afwerkt. Max Verstappen kan dit weekend in Monza de eerste worden die tien F1-races op rij heeft gewonnen. Hij was eerste in de eerste sessie, maar pas vijfde in de tweede.

Marc Cornelissen

De eerste vrije training was een sessie zonder veel verhaal. Max Verstappen (Red Bull-Honda) had klachten over zijn helm, die omhoog trok aan hoge snelheden. Zhou Guanyu (Alfa Romeo-Ferrari) rapporteerde dat de auto te veel tegen de grond sloeg. Maar verder geen drama. Of het moet wat slipstream-tests zijn. Op de snelle baan maken de extra tienden van een slipstream vaak het verschil in de kwalificaties, maar de twee auto’s van elk team moeten dan perfect samenwerken. Daar werd al eens op geoefend.

Ferrari met een ‘Duitse vlag’.© AP

Het logo van Bruce McLaren bij McLaren.© McLaren

Groene lijnen bij Alfa Romeo.© AP

Tijd genoeg dus om te kijken naar de speciale livery die verschillende teams naar Monza hebben meegenomen. Ferrari heeft voor zijn thuisrace gele strepen aangebracht, die geïnspireerd zijn op de auto die in juni de 24 Uur van Le Mans won. Op de auto oogt het als een Duitse vlag, op de teamkledij als een Belgische. Sauber/Alfa Romeo heeft wat Italiaans groen toegevoegd en McLaren herdenkt zijn 60ste verjaardag met het logo van stichter Bruce McLaren.

De top vijf reed zijn tijd op harde banden en de meeste rijders beperkten zich tot lange runs. Verstappen reed de snelste tijd voor jarige Carlos Sainz - 29 geworden. Felipe Drugovich, vorig jaar kampioen in de F2, mocht testen met de Aston Martin van Lance Stroll.

Twee rode vlaggen

De tweede vrije training was iets levendiger met twee rode vlaggen. Eerst viel Lance Stroll stil door een probleem met de benzinetoevoer. Daarna ging Sergio Perez van de baan door onderstuur in de Parabolica, de laatste bocht voor start/finish. Er werd nog groen gezwaaid voor de laatste vijf minuten, maar Carlos Sainz bleef op zijn 29ste verjaardag bovenaan de tabellen. Leuk voor de Ferrarifans in de tribune.

Max Verstappen kwam niet verder dan de vijfde tijd, maar in zijn vliegende ronde werd hij opgehouden door trager verkeer. Op Monza, de snelste baan van het seizoen, wordt dat verkeer in de kwalificaties wellicht weer een factor.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer