Archiefbeeld. Foto: Ludovic Gauthier

Twee toeristen op jetski's doodgeschoten door Algerijnse kustwacht

De Algerijnse kustwacht heeft twee toeristen doodgeschoten toen die aan het jetskiën waren. Een derde persoon zou opgepakt zijn. Dat schrijven Marokkaanse media. De toeristen verbleven in Marokko, maar zouden met hun jetski's per ongeluk in Algerijnse wateren beland zijn. 

Voor enkele Marokkaans-Franse toeristen is een dagje watersport voor de Marokkaanse badplaats SaĂŻdia dodelijk afgelopen. Met een groepje van 4 vertrokken ze vanaf het strand in Marokko, maar de groep raakte verdwaald en belandde zonder brandstof. Ze dreven af in de richting van Algerije, waar de kustwacht het vuur opende toen ze in hun wateren voeren. Twee toeristen overleefden de confrontatie niet.

"Geraakt door 5 kogels"

"We wisten dat wij voor de kust van Algerije beland waren toen een zwart, Algerijns rubberbootje op ons afkwam", vertelt Mohamed Kissi. Hij is de enige van de groep die kon terugkeren naar Marokko.

Twee van zijn reisgezellen werden door de kustwacht doodgeschoten. "Mijn broer en een vriend werden door vijf kogels geraakt", vertelt hij aan persagentschap AFP. Een andere man van het gezelschap werd geraakt door een kogel en gearresteerd. Hij zou volgens lokale berichten woensdag zijn voorgeleid voor een officier van justitie en in voorlopige hechtenis zitten.

Zowel de Marokkaanse als Algerijnse regering weigeren commentaar te geven op het incident.

Lange geschiedenis van spanningen

De grens tussen de twee landen werd in 1994 zo goed als volledig gesloten omwille van de veiligheid. Islamitische militanten hadden toen een hotel in de historische Marokkaanse stad Marrakesh aangevallen.

Marokko en Algerije hebben een lange voorgeschiedenis van spanningen. Algerije was lang een kolonie van Frankrijk en Marokko een protectoraat van Frankrijk (met wat meer autonomie dan een kolonie, red.), maar werden elk onafhankelijk, respectievelijk in de jaren 1962 en 1956. Tijdens het dekolonisatieproces waren er verschillende geschillen en rivaliteit tussen Marokko en Algerije.

EĂ©n van de belangrijkste geschillen tussen de twee landen draait rond de Westelijke Sahara, een gebied waar zowel Marokko als de Polisario-onafhankelijkheidsbeweging aanspraak op maken. Algerije heeft historisch gezien steun verleend aan de Polisario, wat de spanningen verder heeft verhoogd.

Het is overigens niet de eerste keer dat er spanning is aan de grens tussen Algerije en Marokko. De twee landen hebben al verschillende grensconflicten gehad, vooral in de regio's Tindouf en Bechar. De conflicten hebben geleid tot diplomatieke spanningen en militaire confrontaties. Het is vooral het gebrek aan diplomatieke betrekkingen tussen de twee naties dat blijft zorgen voor spanningen en een gebrek aan samenwerking.

Meest gelezen