Oplossing nabij in conflict tussen Ryanair en vakbonden? “De stakingen hebben tot weinig geleid”, zegt expert

Vliegtuigmaatschappij Ryanair zat rond de tafel met de Belgische vakbonden. De bonden staakten de voorbije weken. Beide partijen merken dat de situatie niet houdbaar is, zegt luchtvaartexpert Luk De Wilde.


Beluister hier het volledige gesprek met Luk De Wilde:


De essentie: Nadat stakingen weinig uithaalden, overleggen de vakbonden en de directie van Ryanair weer met elkaar. Hoewel het water tussen beide partijen diep blijft, kan het conflict opgelost worden. De kans dat Ryanair wegtrekt uit België, blijft bestaande.

  • De Wilde: “Ryanair en de vakbonden wilden elkaar geen duimbreed toegeven de voorbije weken. Er zijn drie stakingen geweest en er was geen enkel vooruitzicht op een mogelijke oplossing. Er moest gepraat worden. Dat is gisteren gebeurd, virtueel weliswaar. Misschien opent dit een mogelijkheid om uit het conflict te raken.”
  • “De vakbonden hebben aangevoeld dat die drie stakingen tot weinig of niets hebben geleid. De directie beseft van zijn kant dat de luchthavens van Charleroi toch belangrijk is, Ryanair heeft daar miljoenen passagiers. Ik zie het lichtjes rooskleurig in. Beide partijen moeten toegevingen doen, zodat reizigers niet meer geconfronteerd worden met stakingen en afgelaste vluchten.”
  • In een eerder interview opperde De Wilde dat Ryanair misschien wegtrekt uit België. Die mogelijkheid ziet hij nog altijd: “Je kunt niet zeggen dat dit is afgewend. Met Ryanair weet je nooit. De directie laat niet met zich sollen en laat zich ook niet graag leiden in een bepaalde richting. Maar het is wel hoopvol dat er weer gesprekken zijn. Ook de piloten beseffen dat ze een aantal toegevingen moeten doen.” (nd)
Meer