Ineos deelt opnieuw in de klappen: Nederlander Thymen Arensman na zware val overgebracht naar het ziekenhuis, ook Thomas komt ten val

Team Ineos Grenadiers deelt zwaar in de klappen in deze Vuelta. In etappe zeven gingen kopmannen Geraint Thomas en Thymen Arensman allebei hard tegen de grond. Arensman ligt uit de wedstrijd, maar ook de blessure van Thomas baart zorgen. “Hij stootte zijn knie heel hard. Het zag er echt niet goed uit.”

Wim Conings en Jan-Pieter de Vlieger

Elke dag ellende voor Team Ineos in deze Vuelta. Op dag één verloor het Britse team al meteen Giro-revelatie Laurens De Plus, die bij een val in de donkere, spekgladde ploegentijdrit zijn heup brak. De Plus is ondertussen geopereerd in België en werkt aan zijn herstel.

In de etappe van vandaag gingen opnieuw twee toppers tegen de grond. Eerst Geraint Thomas, die na 66 kilometer samen met ploegmaat Kim Heiduk onderuit schoof. “Gewoon weggegleden”, gaf een aangeslagen ploegleider Steve Cummings aan na de rit. “Gewoon pech. Je doet duizend bochten en de ene is nog gladder dan de andere. Hij stootte zijn knie hard. Het zag er aanvankelijk echt niet goed uit.”

Thomas – in de voorbije Giro nog tweede – kon wel voortrijden, maar zocht tijdens de etappe de wagen van de racedokter op en bleef de blessure meedragen: “Op vijftig kilometer van de finish was hij nog een beetje nerveus”, aldus Cummings. “Maar nadien kwam hij er wel door. Aan de finish zag hij er gelukkig al veel beter uit. Sowieso is het goed dat hij kon uitrijden.”

Op dat moment had Ineos alweer andere zorgen. In de nasleep van de crash van Robbe Ghys ging ook Thymen Arensman hard tegen de grond. Hij bleef lang liggen en zou uiteindelijk per ambulance overgebracht worden naar het ziekenhuis. In het officiële communiqué sprak de Vuelta-organisatie over letsels ter hoogte van de schedel en het sleutelbeen. Net als voor De Plus zit ook zijn Vuelta erop. Arensman was na zesde plaatsen in de voorbije Giro en de Vuelta van vorig jaar nochtans ‘Plan B’ voor het klassement, achter Geraint Thomas.

Etappe zeven is het voorlopige dieptepunt voor Ineos, in een Vuelta waar de ploeg de ene klap na de andere incasseert. Thomas was eerder ook al gevallen in de spekgladde etappe twee, toen op zijn andere knie. “Een ongelukkige val”, zei Thomas daar toen over. En een dag later betaalde de Welshman meteen ook de prijs in de rit naar Arinsal. Als enige van de favorieten verloor Thomas tijd: hij moest zevenenveertig seconden toegeven op winnaar Remco Evenepoel.

Ook donderdag in de tweede bergetappe haalde Thomas opnieuw niet het hoge niveau dat hij in de Giro wel nog haalde. Hij kwam vier minuten en zeventien seconden na Sepp Kuss over de meet. Nog eens 53 seconden na Remco Evenepoel. In het algemeen klassement staat Thomas ondertussen op de drieëntwintigste plaats, op een kleine vijf minuten van rode trui Lenny Martinez.

Vraag is nu of Thomas nu na zijn nieuwe valpartij in de Vuelta blijft. Zo niet moet Team Ineos helemaal onthoofd verder. Egan Bernal reed tot dusver in dienst en staat al op plaats vierenvijftig, op meer dan 25 minuten van Martinez.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer