"Ik schaam me kapot": Nederlandse tv-presentator Matthijs van Nieuwkerk spreekt voor het eerst na beschuldigingen grensoverschrijdend gedrag

De in opspraak gekomen Nederlandse tv-presentator Matthijs van Nieuwkerk betuigt zijn spijt over zijn gedrag op de redactie van de talkshow "De wereld draait door". Hij spreekt in de krant NRC voor het eerst openlijk over de beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag op zijn redactie. Hij is nog niet zeker of hij ooit nog op het scherm zal te zien zijn.

De Nederlandse televisiemaker Matthijs van Nieuwkerk heeft voor het eerst uitgebreid gereageerd op zijn vertrek bij de omroep BNNVARA na onthullingen over jarenlang grensoverschrijdend gedrag op de redactie van de populaire talkshow "De wereld draait door". Tientallen oud-medewerkers getuigden in november vorig jaar in De Volkskrant over woede-uitbarstingen en vernederingen op de redactie.

Na de onthullingen stapte Van Nieuwkerk op bij BNNVARA. "Het feit dat mijn werkgever openlijk twijfelt aan mijn oprechtheid, maakt een verdere samenwerking onmogelijk", klonk het in een korte verklaring die persagentschap ANP kreeg.

De presentator verklaarde mee te werken aan het onderzoek naar de werkomstandigheden bij "De wereld draait door".

In een interview met de krant NRC geeft Van Nieuwkerk nu aan dat hij niet weet of hij ooit nog terugkeert op televisie. Hij zegt dat hij zich "helemaal kapot schaamt" dat zijn redactie een "burn-outfabriek" was. "Ik wist natuurlijk van die incidenten. Van mijn driftbuien. Wat ik niet wist, is dat we zoveel mensen achter de schermen ongelukkig hebben gemaakt, ziek hebben gemaakt."

Volgens Van Nieuwkerk zijn er "medewerkers echt vermalen door de scharen van het programma. En daar had ik een aandeel in en pijnlijker: daar had ik geen oog voor".

Werken bij DWDD is ultieme recept voor burn-out

Ruim 50 van de 70 oud-medewerkers die met de Volkskrant in gesprek gingen, omschrijven het gedrag van de presentator en enkele eindredacteurs als grensoverschrijdend. Medewerkers kregen hierdoor mentale problemen, vertoonden symptomen van posttraumatische stressstoornis of verlieten de media volledig.

Van Nieuwkerk reageerde vrij snel op het artikel van De Volkskrant, maar toonde in zijn eerste reactie geen berouw. Hij reageerde ook niet op het feit dat zo veel medewerkers ziek uitvielen. Een reactie die op weinig sympathie kon rekenen bij de omroep BNNVARA. Al snel volgde een tweede statement: "Dat we kennelijk toch niet iedereen een veilig en prettig gevoel hebben kunnen geven en dat het zelfs collega’s ziek heeft gemaakt, dat spijt me enorm." 

De reactie van BNNVARA was kort: "Het nieuwe statement nemen we mee in ons beraad en in de gesprekken die we met Matthijs voeren." Drie dagen later stapte van Nieuwkerk zelf op. "Het feit dat mijn werkgever openlijk twijfelt aan mijn oprechtheid, maakt een verdere samenwerking onmogelijk", luidt het. "Ik zal de komende periode gebruiken om tot bezinning te komen en daarna hoop ik weer van me te laten horen."

Meest gelezen