Lancering van de maanmissie Chandrayaan-3 op 14 juli.
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Na maanlanding lanceert India nu ook missie naar de zon: "Ze willen tonen dat ze een potentiële grootmacht zijn"

Nadat India er vorige week al in was geslaagd om als eerste land ooit te landen op de zuidpool van de maan, hebben de Indiërs nu ook een eigen ruimtemissie om de zon te bestuderen. Is India plots één van de grote spelers in de ruimte geworden? 

Na de maan richt India nu ook zijn pijlen op de zon. Om 8.20 uur vanmorgen is de Indiase ruimtesonde Aditya-L1 richting de zon vertrokken. Het onbemande ruimtetuig gaat onderzoek doen naar de atmosfeer van de zon, zonnestormen en hoe die het ruimteweer beïnvloeden.

BEKIJK - Na een succesvolle maanlanding eind augustus, heeft India vanmorgen een raket naar de zon gelanceerd:

Videospeler inladen...

Aditya-L1 zal dat 5 jaar lang doen vanuit een baan om de zon, op zo'n 1,5 miljoen kilometer afstand van de aarde. Echt dicht bij de zon zal de ruimtesonde dus niet komen. De zon bevindt zich nog eens 149 miljoen kilometer verder. 

Maar het betekent wel dat naast de VS, Europa en China nu ook India een eigen ruimtemissie naar de zon heeft. Vorige week kon India al als eerste land ooit landen op de zuidpool van de maan, terwijl een Russische maanlander enkele dagen ervoor neerstortte. Ook eerdere pogingen van Israël en Japan mislukten.

Groot ruimteland in wording

Het lijkt dus alsof India plots het ene succes na het andere boekt in de ruimte. Is dat zo? "India is duidelijk grote stappen aan het zetten, maar heel plots is dat niet", zegt ruimtevaartingenieur Stijn Ilsen.

"India heeft al verschillende wetenschappelijke satellieten gelanceerd, ook eentje naar Mars, enkele ruimtetelescopen... Ze zijn ook van plan om de komende jaren voor het eerst Indiase astronauten naar de ruimte te lanceren met een eigen raket. Je ziet dus dat India ambitieus is en meer en meer probeert mee te spelen."

"Maar ze hebben ook wel wat geluk dat er nu kort na elkaar twee belangrijke missies zijn en dat er daardoor wat meer aandacht is voor India", zegt Ilsen. "Je mag ook niet vergeten dat de eerste landingspoging op de maan mislukte en dat dit een tweede poging was. India kan nog niet tippen aan de VS, China en Europa, maar het is wel een groot ruimteland in wording."

BEKIJK - "De missie is symbolisch heel belangrijk voor India. Bovendien zijn er volgend jaar verkiezingen in het land en dit is wel een opsteker voor premier Modi", legt Koen Wauters uit in "VRT NWS journaal":

Videospeler inladen...

ISRO

Het Indiase ruimtevaartagentschap ISRO is opgericht in 1969. De eerste Indiase satelliet werd in 1975 gelanceerd met een Russische raket. In 1980 slaagde India er als zevende land ooit in om met een eigen raket satellieten in een baan om de aarde te brengen.

Meer en meer landen werken intussen samen met het Indiase ruimtevaartagentschap ISRO. Volgend jaar wordt ook een Europese satelliet die in België wordt gebouwd, de Proba-3, gelanceerd door een Indiase raket. Over twee jaar wil India ook zelf Indiase astronauten naar de ruimte brengen.

Feestvreugde in de Indiase hoofdstad New Delhi, nadat India als eerste land ooit geland is op de zuidpool van de maan
AFP or licensors

Potentiële grootmacht

"India wil de wereld vooral tonen dat het een potentiële grootmacht is", zegt docent internationale journalistiek (KU Leuven) en Indiakenner Chris Verschooten. "Het land wil zich zeer sterk profileren als land waarmee wereldwijd rekening moet worden gehouden."

"Dat is al zo sinds de onafhankelijkheid (in 1947, red.), maar zeker onder het huidige regime van premier Narendra Modi. Niet toevallig zijn er volgend jaar verkiezingen in India. Modi is dan 10 jaar aan de macht en wil zichzelf opnieuw opvolgen."

"Sinds de liberalisering van de Indiase economie in de jaren 90, maar vooral sinds het begin van de 21e eeuw, is het imago van India als een belangrijk centrum van technologische ontwikkeling sterk gegroeid."

"Er kwamen meer en meer buitenlandse investeerders en rugzaktoeristen maakten plaats voor zakenlui. India gaat er nu prat op dat het in staat is om hetzelfde te realiseren als de VS, Rusland, China en Europa. Ook in de ruimte."

Meest gelezen