© 2016 Thanasis Zovoilis

Helft van woonzorgcentra verhoogt prijs, PVDA: "Tijd voor maximumfactuur"

Oppositiepartij PVDA wil dat er een maximumfactuur komt voor de woonzorgcentra in Vlaanderen. Uit een bevraging van de partij blijkt dat de helft van de woonzorgcentra zijn prijs opnieuw heeft geïndexeerd. "De zorg op je oude dag wordt zo een luxeproduct. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?" Seniorenvereniging OKRA heeft begrip voor de prijsstijging, maar vindt dat de zorgpremie mee moet stijgen.

De helft van de woonzorgcentra in Vlaanderen heeft in het voorjaar (opnieuw) zijn prijs verhoogd. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Lise Vandecasteele (PVDA) opvroeg. Concreet gaven 374 woonzorgcentra bij het Vlaams Departement Zorg aan hun prijzen te indexeren. Zij zijn samen goed voor 44.134 kamers of 53 procent.

"Begin dit jaar bedroeg de gemiddelde maandprijs al 2.096 euro en die stijgt nu opnieuw", aldus Vandecasteele. "Omdat we niet van alle woonzorgcentra de exacte prijzen kregen, kunnen we geen gemiddelde berekenen. Maar het is dus sowieso al meer dan 2.100 euro per maand."

Luxeproduct

Dat is een probleem, stelt Vandecasteele, want veel ouderen hadden voordien al moeite met het betalen van hun maandelijkse factuur. "Uit cijfers van vorig jaar weten we dat 8 op 10 gepensioneerden hun rusthuisfactuur niet kunnen betalen met hun wettelijke pensioen." 

"Dat gaat verder stijgen want het pensioen stijgt minder snel dan de prijs van een woonzorgcentrum. Als de Vlaamse regering dit blijft toelaten, vrees ik dat we evolueren naar ouderenzorg als luxeproduct. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?"

Maximumfactuur en einde commercialisering

PVDA vindt dan ook dat de overheid dringend moet ingrijpen. De oppositiepartij heeft twee voorstellen. "Enerzijds moet er een maximumfactuur vastgelegd worden, zoals we dat ook in andere domeinen kennen (basisonderwijs bijvoorbeeld, red.)."

Daarnaast wil de partij een einde aan de commercialisering van woonzorgcentra. "We zien dat de commerciële woonzorgcentra het duurste zijn en dat zij ook veel sneller hun prijs opdrijven dan de non-profit en publieke woonzorgcentra."

Ouderen moeten hun zuurverdiende spaarcenten opsouperen of aankloppen bij hun kinderen of het OCMW

Lise Vandecasteele - Vlaams Parlementslid voor PVDA

Zo is in de commerciële woonzorgcentra 80 procent van de kamers duurder geworden. "Een commercieel woonzorgcentrum heeft andere belangen", verklaart Vandecasteele "Zij moeten geld verdienen om hun aandeelhouders tevreden te houden."

"Het perverse effect is dat de ouderen die er wonen, steeds meer in financiële problemen komen. Zij moeten hun zuurverdiende spaarcenten opsouperen of aankloppen bij hun kinderen of het OCMW", luidt ze de alarmbel.

Indexering zorgpremie

Dat ouderen het steeds moeilijker krijgen om hun rusthuisfactuur te betalen, beaamt OKRA. Toch heeft de seniorenvereniging begrip voor de prijsstijgingen. "Het is niet zo vreemd dat de kostprijs geïndexeerd wordt, dat was vroeger ook zo", reageert coördinator Koen Peeters. 

"Maar de opmerking dat woonzorgcentra onbetaalbaar worden, klopt natuurlijk. Daarvoor is ook de Vlaamse zorgpremie voorzien. Het probleem is dat deze niet aangepast wordt aan de index. Ons lijkt het logisch dat als de prijzen stijgen, de premie ook stijgt. We vragen dan ook een aanpassing aan de zorgpremie en een automatische koppeling aan de index."

De Vlaamse zorgpremie of het zorgbudget is een maandelijkse tegemoetkoming voor mensen die veel zorg nodig hebben. Zij kunnen met het geld extra zorguitgaven opvangen, zoals vervoerskosten, verzorgingsmateriaal of een bijdrage in het woonzorgcentrum.

Meest gelezen