Pierre Wunsch kijkt terug op de staatsbon.
Foto: Belga

Gouverneur Nationale Bank over staatsbon: "Niet voor herhaling vatbaar, schatkist heeft op korte termijn zoveel geld niet nodig" 

De gouverneur van de Nationale Bank van België vindt dat de staatsbon een goede zet is geweest van de regering. "Met de uitgifte hebben we een aantal banken zien bewegen", zegt Pierre Wunsch in "De ochtend". Toch nuanceert hij: "De schatkist heeft zoveel geld niet nodig." Een dergelijke staatsbon aan dezelfde voorwaarden uitbrengen, is voor hem niet meteen voor herhaling vatbaar.   

Het was een stormloop te noemen: de staatsbon op één jaar aan een nettorendement van 2,81%. Meer dan 20 miljard euro werd opgehaald. Een groot succes voor een klassiek product. Bedoeling van de regering was de banken aan te sporen de rente op spaarrekeningen te verhogen. Een klein aantal banken heeft dat effectief gedaan.

"Er werd van de regering een zekere beweging bij de banken verwacht. En het is traag aan het bewegen. Maar het gaat erom een goed evenwicht te vinden. Banken hebben niet enorm veel ruimte. Ze kunnen geen 3% aan hun klanten aanbieden. Ze hebben te veel hypothecaire leningen aan een relatief lage rente om dat te kunnen doen", legt gouverneur Wunsch uit. 

BEKIJK - Gouverneur Wunsch vindt een succesvolle staatsbon niet voor herhaling vatbaar, toch niet elke maand:

Videospeler inladen...

Twintig miljard euro blijkt zelfs te veel geld op korte termijn. "De Thesaurie (of schatkist) heeft dat niet nodig. Deze staatsbon is niet voor herhaling vatbaar, zeker niet met elke maand 20 miljard euro aan inbreng. Ruim 200 miljard op jaarbasis zou een probleem vormen", stelt Wunsch vast.

BEKIJK - Het volledige gesprek van Michaël Van Droogenbroeck met Pierre Wunsch in "Het ontbijt":

Videospeler inladen...

Wunsch benadrukt dat financiële instellingen niet hoeven te panikeren, nu er voor 20 miljard - van bankrekeningen - naar de schatkist is gevloeid. "Het gaat om 5% van de deposito's. Dat is geen verwaarloosbaar percentage, maar is nu ook geen 25%. Het kan hier en daar een kleine impact hebben. Fundamenteel brengt het banken niet in gevaar. Als het nodig blijkt, hebben ze toegang tot de liquiditeiten van de centrale bank. We gaan dat in de gaten houden." 

Meest gelezen