Gvardiol is een van de duurste aankopen van Manchester City.

Een recordbedrag: Premier League geeft bijna 3 miljard uit aan transfers, ook Saudi-Arabië doet intrede in top vijf

De Premier League heeft tijdens de zomermercato van 2023 een recordbedrag van 2,74 miljard euro uitgegeven aan transfers. Tegelijkertijd verkochten de Premier League-clubs ook meer, dankzij Saudi-Arabië. Dat blijkt uit een zaterdag gepubliceerde studie van Deloitte.

Jeroen De Pauw
Bron: BELGA

De steenrijke competitie in Engeland heeft zijn vorige aankooprecord verpulverd met een stijging van ongeveer 520 miljoen euro in vergelijking met de zomer van 2022 (2,224 miljard euro). De Premier League is veruit de competitie met de grootste uitgaven, voor de Franse Ligue 1 (900 miljoen euro) met Paris Saint-Germain als drijvende kracht.

Chelsea gaf opnieuw veel geld uit door Christopher Nkunku, Moises Caicedo en Romeo Lavia aan te trekken. Ook Manchester City (Josko Gvardiol) en Arsenal (Kai Havertz, Declan Rice) lieten van zich spreken.

Verlies in Engeland en Frankrijk

Bij de “Big Five” (met ook Duitsland, Spanje en Italië) zijn Engeland en Frankrijk de enige landen die meer uitgaven dan dat er verdiend werd aan transfers. Het negatief saldo bedraagt ongeveer 1,2 miljard in de Premier League en 33 miljoen in de Ligue 1, terwijl de balans positief is in de Bundesliga (288 miljoen), Serie A (166 miljoen) en La Liga (117 miljoen).

Opvallend is dat de Spaanse competitie minder heeft uitgegeven dan in de zomer van vorig jaar (440 miljoen in 2023, tegenover 506 miljoen in 2022). La Liga verdwijnt daardoor uit de top vijf van de grootste kopers en is ingehaald door Saudi-Arabië, een opkomende financiële macht in de voetbalwereld.

Ook Neymar trok naar Saudi-Arabië voor een astronomische som.© via REUTERS

Op een week van het sluiten van zijn transfermarkt heeft de Saudi Pro League volgens schattingen van Deloitte 805 miljoen euro besteed aan sterren van het oude continent. Engeland kreeg het grootste deel van de taart (285 miljoen euro), voor Frankrijk (135). De Premier League kon zo het verschil tussen uitgaven en inkomsten wat meer beperken: 1,176 miljard euro in 2023, tegenover 1,245 miljard in 2022.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer